NEN


NEN polst interesse voor normontwikkeling in recreatiesector

woensdag 11 juni 2008, 10:18

Vanuit verschillende landen zijn initiatieven genomen om internationale ISO-normen te ontwikkelen voor de recreatiesector. Te weten een norm voor beschermde natuurgebieden, voor stranden en diensten die op stranden worden geleverd en voor avontuurlijke vrijetijdsactiviteiten en natuurvakanties. Deze normen hebben als doel inzicht te geven in dienstverlening en kwaliteitsniveau. NEN informeert de Nederlandse markt en onderzoekt de behoefte onder belanghebbende partijen om actief deel te nemen aan deze internationale projecten. Bij voldoende belangstelling organiseert NEN na de zomer informatiebijeenkomsten over deze onderwerpen.

Doel van de normen aan de ene kant is recreatie in de natuur en op stranden te bevorderen en aan de andere kant deze natuurgebieden te behouden. De bezoeker moet weten welk niveau van dienstverlening en voorzieningen hij kan verwachten. De ISO-normen zouden eisen moeten stellen op het gebied van veiligheid, eerste hulp, toegankelijkheid, bewegwijzering, schoonmaak en onderhoud. Voor avontuurlijke vrijetijdsactiviteiten en natuurvakanties spelen ook begeleiding, veiligheidsmanagement en materiaal een rol. Normen kunnen ondernemers hier ondersteuning bieden om te voldoen aan hun 'zorgplicht', aangezien het activiteiten betreft die in meer of mindere mate gevaarlijk zijn. Met de normen wordt het eenvoudiger om de natuurgebieden en vrijetijdsactiviteiten objectief te beoordelen, 'prestaties' met elkaar te vergelijken en te verbeteren.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp of om uw belangstelling voor de projecten of de informatiebijeenkomsten kenbaar te maken: ir. Jappe van der Zwan, NEN-Business Development,
tel.: (015) 2 690 428, businessdevelopment@nen.nl. Op http://services.nen.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp en over andere lopende normalisatieprojecten in de dienstensector.