Gemeente Lansingerland


Gemeentehuis stap dichterbij
ontwerp nieuw gemeentehuis

In de afgelopen maanden heeft het ontwerpteam van Van Heeswijk architecten het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis verder uitgewerkt. De basis van het ontwerp is hetzelfde gebleven. Het licht gekromde kantoorgebouw en de strakke opbouw van het bestuursgebouw zijn echter opvallende nieuwe elementen van het ontwerp.

Van schetsontwerp naar voorlopig ontwerp

Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad uit de ontwerpvisies die door vijf gerenommeerde architecten waren ontwikkeld, gekozen voor het ontwerp van Van Heeswijk Architecten. In het afgelopen half jaar heeft een ontwerpteam onder leiding van Dick de Gunst van Van Heeswijk Architecten de ontwerpvisie uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp.

Bij het opstellen van de ontwerpvisie hebben de architecten geen contact gehad met de gemeente. In de afgelopen periode is het contact juist intensief geweest om te zorgen dat het nieuwe gemeentehuis het huis wordt dat bij de gemeente past.

Twee gebouwen met eigen karakter

Het gemeentehuis bestaat uit twee gebouwen: het bestuursgebouw en het kantoorgebouw. Het bestuursgebouw is de plaats waar bezoekers worden ontvangen. Daar zijn de publieksbalies, de trouwzaal, spreekkamers en de raadzaal. Met dit gebouw toont de gemeente zich aan de buitenwereld. Het mag daarom wat luxer zijn. Het kantoorgebouw is de werkplek van de ambtenaren. Dit wordt sober en efficiënt uitgevoerd.

De twee gebouwen worden verbonden met een loopbrug. In de ontwerpvisie bestond de loopbrug uit één laag. De gemeentelijke organisatie vond dit geen gelukkige oplossing. Het bedrijfsrestaurant ligt in het bestuursgebouw. Hierdoor kan de loopbrug tijdens lunchuren een flessenhals worden. Verder maakt de enkele loopbrug de loopafstand van en naar het bestuursgebouw voor de mensen op de derde verdieping extra lang. De loopbrug bestaat nu uit twee etages en komt schuin te liggen. Zo ontstaat een betere aansluiting op de gang die centraal door het gebouw loopt.

Strakke cirkels

De gemeentelijke organisatie is te vergelijken met een horloge dat bestaat uit verschillende radertjes. Alle onderdelen samen vormen één werkende machine. In het nieuwe ontwerp komt deze analogie terug in de vorm van strakke cirkels, die in elkaar grijpen. Zo zijn de raadzaal, de balie en de bestuurskamer allemaal rond. De ronde ruimtes komen een verdieping lager terug als cirkels in een verlaagd plafond. Zo ontstaat het beeld van een raderwerkje. De verlaagde delen worden tevens gebruikt om de installaties in weg te werken, zodat alles er strak uitziet.

Entree

De entree van het bestuursgebouw wordt centraler in het gebouw geplaatst, waardoor de bezoeker midden in de publiekshal binnenkomt.

In de ontwerpvisie verviel de huidige aansluiting van de Schiebroekseweg op de Boterdorpseweg. De nieuwe Schiebroekseweg liep tussen de gebouwen door en werd met een brug aangesloten op het vervolg van de weg.

In het voorlopig ontwerp is deze aansluiting geheel gewijzigd. De Schiebroekseweg blijft min of meer op dezelfde manier aangesloten op de Boterdorpseweg. Vanaf het terrein van het gemeentehuis komt er via land tussen de gebouwen door een aansluiting op de Schiebroekseweg. De brug komt hiermee te vervallen. Achter het gemeentehuis komt een park dat gaat aansluiten op het toekomstige park in Wilderszijde.

Van recht naar krom

Het kantoorgebouw bestond uit drie bouwdelen die als een lang en recht gebouw aan elkaar waren geschakeld. Door Van Heeswijk architecten is besloten het gebouw een bolling mee te geven en uit één deel te laten bestaan. Van binnen merk je dit aan de gang die krom loopt en daardoor een speels en spannend effect geeft. Van buiten is het ook goed zichtbaar aan de vorm van het gehele gebouw.

De trappen in het gebouw worden een kwartslag gedraaid ten opzicht van het eerste ontwerp. Dit heeft als gevolg dat de trappen in elkaar overlopen. De trappen vormen als het ware een waterval door het gebouw. Dit beeld wordt versterkt door het licht dat van bovenaf door het trappenhuis gaat vallen.

Het kantoorgebouw heeft twee gezichten

Er is voor gekozen om aan de noordkant van het kantoorgebouw een open gevel te creëren. Doordat het invallend zonlicht aan deze kant van het gebouw gering is, is het mogelijk om het gebouw open en transparant te laten ogen. Er worden ramen in de volle breedte en lengte van het gebouw geplaatst. De zuidkant van het gebouw krijgt kleinere ramen. Zo valt er minder zonlicht naar binnen, waardoor het gebouw in de zomer minder warm wordt. Voor koeling is dan minder energie nodig.

Parkeren in een park

Onderdeel van het schetsontwerp was parkeren door medewerkers op het dak van het kantoorgebouw. Via autoliften kwam men op het dak. Uit ervaringen op andere plaatsen met autoliften lijken wachttijden aan het begin en eind van de dag niet uit te sluiten. Ook maken automobilisten in Nederland niet graag gebruik van autoliften, waardoor de parkeerplaatsen op het dak leeg kunnen komen te staan. Er is daarom gezocht naar allerlei andere parkeermogelijkheden. Uiteindelijk is ervoor gekozen om onder het gebouw te parkeren en op maaiveld. De parkeerplaats wordt ingericht met veel bomen, waardoor ook daar een vriendelijk beeld ontstaat. Een deel van de parkeerplaatsen wordt niet meteen aangelegd, maar pas als deze echt nodig blijken te zijn. Tegen die tijd zijn de bomen groter, waardoor het geheel er uit is gaan zien als een park waarin geparkeerd wordt in plaats van een parkeerplaats. In totaal komen er 344 parkeerplaatsen, waarvan er 63 later worden aangelegd.

En hoe nu verder?

De fase om van het schetsontwerp naar een voorlopig ontwerp te komen is bijna afgerond. Voordat het voorlopig ontwerp definitief gemaakt wordt, moet er nog naar de financiële kant gekeken worden. Het budget is leidend. Hierdoor zijn misschien nog aanpassingen in het ontwerp noodzakelijk. Deze vinden dan op korte termijn plaats.

Nadat het voorlopig ontwerp is goedgekeurd, wordt het verder ontwikkeld tot een definitief ontwerp. In deze fase worden allerlei details verder uitgewerkt. Het ontwerp wordt dan op zeer concrete eisen afgestemd, zoals de noodzakelijke keukeninstallatie, computerruimtes, kluis en productieruimte van de paspoorten en dergelijke. Het definitief ontwerp moet volgens planning eind van het jaar zijn goedgekeurd.