Gemeente Capelle a/d IJssel
SGP: Programma van Wensen voor de Centrumontwikkeling
Inleiding
In rap tempo wordt gewerkt aan de herontwikkeling en uitbreiding van het stadscentrum. Voor de uitbreiding van het winkelcentrum en het toevoegen van nieuwe woningen zijn goede redenen te geven. Maar niet altijd stellen de voorstellen de SGP-fractie gerust. Daarom wil zij in dit programma van eisen een bijdrage aan de discussie leveren. In de vorm van een tiental wensen geeft de SGP haar visie op de centrumontwikkeling en de wenselijke richting daarvan.
1. Liever fiks op de schop dan hier en daar een beetje
Het Capelse stadscentrum nadert haar grenzen. Voor veel aspecten geldt dat ze nu nog een keer grondig op de schop kunnen, maar dat we daarna niet veel meer kunnen optimaliseren. Daarom pleit de SGP ervoor de centrumvernieuwing niet te beperkt aan te pakken. Wat nu in de weg zit, zal over twintig jaar alleen maar meer in de weg zitten. Nu een doordacht winkelcentrum ontwikkelen vanuit een totaalvisie op het centrum en daarbij misschien meer vervangen dan in eerste instantie efficiënt lijkt, zal op langere termijn effectiever blijken dan nu naar allerhande oplapmiddelen te zoeken die de inefficiënties in de bestaande situatie in feite in tact laten. De gemeente moet hier haar verantwoordelijkheid nemen richting de vastgoedeigenaren.
2. Een centrum voor de Capelse maat
Elke wijk van Capelle heeft één of meerdere kleinere buurtwinkelcentra. Dat is een goede zaak en moet vooral zo blijven. Een bovenwijks winkelcentrum is waardevol omdat het ruimte biedt aan winkels die te groot zijn voor de schaal van een wijkwinkelcentrum. Het mag echter niet de kleinere centra wegdrukken. Elke wijk heeft recht op een adequate winkelvoorziening. Met name de effecten van een vergrote Koperwiek op de Terp en het Slotplein moeten zorgvuldig worden geïnventariseerd.
3. Functiemenging als succesvoorwaarde
Het centrum van Capelle herbergt niet alleen winkels, maar ook banken, kantoren en culturele voorzieningen. Voorzieningen als de bibliotheek en de muziekschool verdienen een goede plaats op het Stadsplein. Ook kleinschalige diensten kunnen een plek krijgen. Meervoudig ruimtegebruik door het spelen met niveaus en het speels afwisselen van niveaus (waarbij natuurlijk niet wordt volstaan met het simpel stapelen van bouwlagen, maar ook inspringende lagen en geïntegreerde tussenniveaus worden aangebracht) vergroot in belangrijke mate de gebruikswaarde van het centrum. Daarnaast moet het nieuwe centrum een mooie plek voor de weekmarkt bevatten.
4. Gevarieerd wonen
Wonen in het stadscentrum is voor velen een aantrekkelijk vooruitzicht. Een stad als Almere laat zien dat het toevoegen van woningen niet hoeft te betekenen dat er alleen appartementen worden gerealiseerd. Juist eensgezinswoningen - op niveau en compleet met daktuinen - kunnen het betonnen karakter van een stadscentrum aanmerkelijk verzachten en vormen een fraaie toevoeging aan een gedifferentieerd aanbod. Dat laatste is ook een belangrijke voorwaarde: het moet voor alle bevolkingsgroepen mogelijk zijn om in het centrum te wonen.
5. Groene en blauwe dooradering
De ruimtelijke kwaliteit van het Stadscentrum staat of valt met de kwaliteit van de buitenruimte. Wat de SGP betreft zijn blauwe en groene accenten onmisbaar. Er zijn innovatieve vormen van waterberging in het centrum mogelijk (al is het maar om tijdelijk het regenwater vast te houden) en de vijver aan de Rivierweg is een fantastische plek waar het centrum gebruik van kan maken. Hetzelfde geldt voor de vijver in het centrum van de Koperwiek, aan het uiteinde van de parkeerplaats bij Bram Ladage. Ook het Stadsplein verdient meer blauw. Als de Rivierweg een voetgangerszone wordt, ligt hier een formidabele uitdaging om een prachtig verblijfsgebied van te maken.
Ook groen mag niet gemist worden in het centrum. Groen kan ook prima 'op niveau' in daktuinen et cetera. Voorkomen moet worden dat onze groene gemeente een betonnen hart krijgt. De lanenstructuur van de toeleidende wegen moet worden versterkt. De groene kwaliteit van de Duikerlaan dient daarbij als referentiepunt.
6. Ruimtelijke kwaliteit
Sowieso moet de ruimtelijke kwaliteit van het centrum hoog zijn. Dat betekent het gebruik van hoogwaardige en duurzame materialen, inspraak van winkeliers en gebruikers bij de uiteindelijke inrichting van de binnen- en buitenruimte, een logische routing en een uitstraling naar buiten toe. Het naar binnen gekeerde karakter van het winkelcentrum moet plaats maken voor een naar buiten gerichte oriëntatie. Er mag best geïnvesteerd worden in architectonische uitstraling. Losvoorzieningen dienen zorgvuldig geïntegreerd te worden zodanig dat zij geen overlast veroorzaken.
7. Een Capels centrum: het lokale karakter van de Koperwiek
De Koperwiek blijft het winkelhart van de Capelse gemeenschap. Dat betekent dat lokale ondernemers een goede kans moeten krijgen om zich hier te vestigen. De gemeente moet in overleg met de exploitanten zoeken naar mogelijkheden om de 'couleur locale' van de Koperwiek te behouden en te versterken.
8. Publieke en private investeringen voor kwaliteit
Om de face-lift van de Koperwiek mogelijk te maken is het wenselijk dat ook de vastgoedeigenaren van de Koperwiek investeren in hun eigen bezit en daarnaast investeringen plegen in de kwaliteit van het centrum als geheel. Het is zaak om de lat hoog te leggen, zoals reeds bij punt 1 is onderstreept. Van de gemeente mag verwacht worden dat zij haar opbrengsten gedeeltelijk teruginvesteert in de kwaliteit van de buitenruimte maar dat zij niet opdraait voor kosten die ten goede komen aan de exploitatie van het centrum. Een heldere scheiding van publieke en private verantwoordelijkheden is noodzakelijk. Het is overigens alleszins redelijk dat de exploitanten en de winkeliers het beheer van het gebied voor hun rekening nemen. Een publiekprivate gebiedsmanagementorganisatie kan leiden tot publieke kostenbesparingen.
9. Parkeren
Van groot belang is het realiseren van voldoende parkeerplaatsen. De SGP is geen warm voorstander van betaald parkeren, maar wil wel nadenken over de wijze waarop het parkeren zo goed mogelijk kan worden vormgegeven. Voorop staat dat de buurt er geen overlast van mag hebben, de eigen bewoners een gegarandeerde plek hebben en er ook tijdens piekuren voldoende plaatsen beschikbaar zijn. Het invoeren van betaald parkeren kan alleen als er ook wordt geïnvesteerd in flankerend beleid en als de parkeervoorziening in publieke handen blijft.
10. Ontsluiting
De ontsluiting van de Koperwiek vraagt om een zorgvuldige aanpak. Op piektijden is de Koperwiek slecht bereikbaar. Zeker de aansluiting vanaf de Abram van Rijckevorselweg moet beter; dat klemt te meer als de enige directe verbinding via de Rivierweg een voetgangersgebied wordt. Een eventuele aantakking van het Centrumgebied op de Slotlaan en het dus ontsluiten van het parkeerterrein achter het gemeentehuis op de Slotlaan verdient nadere studie. Het verbeteren van de doorstroming op de kruispunten Rivierweg - Reigerlaan en Reigerlaan - Kerklaan verdient ook serieuze aandacht. Een nieuw Centrum moet ook voor de fiets goed bereikbaar zijn.
SGP stelt eisen aan ontwikkeling stadscentrum Capelle
Capelle aan den IJssel, 12 juni 2008
De SGP-fractie van Capelle aan den IJssel heeft deze week haar programma van wensen ten aanzien van de herontwikkeling van het Stadscentrum gepresenteerd. Nu het College een aantal uitgangspunten aan de raad ter goedkeuring heeft voorgelegd, acht de SGP de tijd rijp om zelf haar wensen kenbaar te maken.
In haar 'Programma van wensen' pleit de SGP-fractie onder andere voor het behoud van de Koperwiek voor Capelse ondernemers. Het moet juist voor lokale winkeliers aantrekkelijk blijven om zich op de Koperwiek te vestigen. De voorgenomen woningbouw moet voor alle inkomensgroepen iets te bieden hebben. Het Centrum moet zowel 'groene' als 'blauwe' kwaliteiten hebben. De SGP wil zowel water als groen een plek geven in en rond het Centrum.
Het Centrum moet in stedenbouwkundig opzicht kwaliteit bieden. Daarom is het goed als de herontwikkeling voldoende grondig wordt aangepakt. Het zoveel mogelijk intact laten van de bestaande situatie is misschien goedkoper, maar leidt gemakkelijk tot suboptimale oplossingen, aldus burgerraadslid Van Buuren. 'Tegelijkertijd moeten we ervoor waken dat het centrum volledig 'versteent'. Dat past niet bij het karakter van onze gemeente.
Daarnaast vindt de SGP het belangrijk dat de buurtwinkelcentra geen negatieve gevolgen ondervinden van een uitbreiding van het Stadscentrum. Dit punt had zij al in de Kadernota van de gemeenteraad bedongen en wil zij opnieuw benadrukken.
Het parkeren is een serieus probleem waar een goede oplossing voor moet worden gevonden. Datzelfde geldt voor de bereikbaarheid van de Koperwiek. De SGP vindt een wegverbinding tussen de parkeerplaats achter het gemeentehuis en de Slotlaan een goede oplossing.
Op basis van de behandeling van het Programma van Wensen in de Commissie Stedelijke Ontwikkeling zal de SGP bij de raadsbehandeling van het collegevoorstel een aantal concrete beslispunten inbrengen zodat deze als uitgangspunt kunnen dienen bij de verdere ontwikkeling van de centrumplannen.
Einde persbericht
Bijlage: programma van wensen Centrumontwikkeling
Noot voor de pers: