VVD



VVD wil wijziging Natuurbeschermingswet

De VVD, bij monde van woordvoerster Janneke Snijder, wil een aanpassing van de Natuurbeschermingswet. Snijder wil dat in de vergunningverlening, naast de afweging op mogelijke significante negatieve gevolgen ten aanzien van natuurdoelen, ook economische, sociale en culturele belangen mee worden gewogen.

Hiertoe heeft zij tijdens het Natuurbeschermingsdebat een amendement ingediend. Het meewegen van deze belangen bij het verlenen van een vergunning wordt expliciet beschreven in de Europese richtlijn, maar is vreemd genoeg niet overgenomen in de Natuurbeschermingswet. Door dit wel te doen worden bij het nemen van een besluit de rechtstreeks betrokken belangen afgewogen.

De bepalingen van artikel 19 van de Natuurbeschermingswet geven invulling aan de verplichtingen in artikel 6 van de Richtlijn 92/43 EEG. Het amendement strekt ertoe ook het gestelde in artikel 2 lid 3 van de genoemde Richtlijn op te nemen in de Natuurbeschermingswet. Daarmee wordt beoogd dat het bevoegde gezag bij het nemen van instandhoudingsmaatregelen in de beheerplannen, alsmede bij het verlenen van vergunningen, rekening moet houden met de vereisten op economisch, sociaal en cultureel gebied en met de regionale en lokale bijzonderheden. Dit sluit aan op het uitgangspunt dat de maatregelen in de beheerplannen haalbaar en betaalbaar moeten zijn.

De VVD hoopt dat Nederland hiermee van het `slot' gaat.

12 juni 2008

Noot voor de pers:

Janneke Snijder-Hazelhoff: j.snijder@tweedekamer.nl