Leefbaar Rotterdam

Rotterdam geeft geen sterk signaal aan klokkenluiders

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad is van mening dat de klokkenluiderregeling van de gemeente afdoende geregeld is. Een recent uitgebracht rapport deelt deze mening niet. Leefbaar Rotterdam wilde daarom een sterk signaal afgeven door te kijken of er voor Ad Bos een functie binnen de gemeente gevonden kon worden.

Volgens de coalitiepartijen PvdA, CDA VVD en GroenLinks zijn melders van integriteitkwesties in Rotterdam goed beschermd tegen eventuele repercussies van hun meldingen. Robert Simons merkte hierover in de gemeenteraad op, dat dit op basis van het uitgebrachte rapport niet geconcludeerd kan worden. Het rapport Als ze me maar geloven concludeert immers dat de meeste melders van integriteitkwesties meer dan een jaar wachten, niet goed geïnformeerd werden over verloop en uitkomsten van het onderzoek; melders ontevreden zijn over de afloop en dat alle melders nog steeds met de kwestie in hun maag zitten. Een bekende klokkenluider, Ad Bos, aanstellen als adviseur zou dus een bijzonder krachtig signaal zijn aan voorgaande en toekomstige melders van integriteitkwesties.

Tijdens een eerdere behandeling van de Rotterdamse klokkenluiderregeling had Leefbaar Rotterdam reeds aangekondigd met een motie te komen om Ad Bos een passende functie in de gemeentelijke organisatie aan te bieden. Hoewel de raad in zijn geheel het belang van een goede klokkenluiderregeling onderschreef stemden uiteindelijk alleen de SP en Leefbaar Rotterdam voor de motie.