Gemeente Venlo


Buurtbemiddeling in Venlo van start

12-6-2008

Op donderdag 12 juni reikt burgemeester Hubert Bruls de diploma's uit aan negen nieuwe buurtbemiddelaars die in Venlo van start gaan. Aansluitend wordt een convenant Buurtbemiddeling ondertekend door de Politie Limburg-Noord, Antares Woonservice, Woningstichting Venlo-Blerick en Woonservice Urbanus. Dit vindt plaats vanaf 17.30 uur in De Bantuin, 't Ven.

Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van de gemeente Venlo die in een conflictsituatie zitten of dreigen te komen met buren/buurtgenoten. Buren of wijkbewoners met een conflict of een probleem kunnen dat bij Buurtbemiddeling melden, maar ook organisaties als de politie, justitie, woningbouwcorporaties, wijkorganisaties, de GGD, de gemeente Venlo, scholen, huisartsen en Thuiszorg kunnen een probleem melden.

Tafellaken en servet
Volgens Bruls is buurtbemiddeling een waardevolle aanvulling op het huidige pakket aan instrumenten. Soms is een conflict te klein voor een tafellaken en te groot voor een servet. Het is geen politiezaak, maar bij wie moet je dan terecht. Buurtbemiddeling is dan de gulden middenweg, en kan voorkomen dat iets een politiezaak wórdt. Ik ben zeer verheugd dat vanaf vandaag niet minder dan elf buurtbemiddelaars in Venlo actief zijn.

Het komt vaak voor: buren die al jaren in een prima verstandhouding naast elkaar wonen, en vervolgens een ernstig conflict krijgen over iets dat de moeite niet waard lijkt. Een schutting die te hoog zou zijn. Een tak van een boom die overhangt. Een auto die te dichtbij geparkeerd wordt.
Dit soort conflicten kunnen het woonplezier ernstig aantasten. Wat waarschijnlijk voorkomen had kunnen worden als er op een eerder moment met elkaar was gesproken. Maar dat is vaak moeilijk voor mensen. Daar bieden buurtbemiddelaars uitkomst.

Wanneer buurtbemiddeling
Binnen twee dagen wordt dan contact gelegd met de klagende partij en wordt bekeken of de zaak zich leent voor buurtbemiddeling. Conflicten waarbij bijvoorbeeld sprake is van buitensporige agressie, alcohol- en drugsverslaving, een acute crisissituatie, conflicten binnen één familie of verticale conflicten (bijvoorbeeld tussen werkgever en werknemer, tussen huisbaas en bewoner) vallen niet binnen het concept van buurtbemiddeling.

Buurtbemiddeling is een instrument dat ingezet kan worden bij bijvoorbeeld ruzies tussen buren of wijkbewoners, individuele klachten, conflicten die zijn verwezen door onder meer politie en woningbouwcorporaties. Voorwaarde is dat de mensen die ruzie hebben vrijwillig deelnemen aan de bemiddeling, en dat zij aanspreekbaar en toerekeningsvatbaar zijn.

Gezamenlijk gesprek
Bij een bemiddeling worden een of twee buurtbemiddelaars ingezet. Zij praten eerst met de bewoner die om bemiddeling heeft gevraagd. Daarna gaan zij naar de bewoner(s) waar onenigheid mee is. Als die ook mee wil doen, wordt een afspraak gemaakt voor een gezamenlijk gesprek. Bij dat gesprek zijn de bewoners waar het om gaat en de twee buurtbemiddelaars aanwezig. Het gesprek vindt plaats op een neutrale plaats.

Afspraken vastleggen
Hoe werkt een bemiddelingsgesprek? De twee buurtbemiddelaars en de bewoners maken eerst afspraken over het verloop van het gesprek. Het is de bedoeling zo rustig mogelijk met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren. Tijdens het gesprek moeten de bewoners zelf naar oplossingen zoeken. De buurtbemiddelaars helpen daarbij, maar geven geen oplossingen. Als de bewoners het samen eens worden over de oplossing van het probleem, maken ze daar afspraken over. Die afspraken worden vastgelegd.

Na een aantal weken nemen de buurtbemiddelaars contact op met beide bewoners hoe de stand van zaken is.

Bij het opzetten van buurtbemiddeling in Venlo is zeer goed en intensief samengewerkt door de belangrijkste partijen: de politie Limburg-Noord, de drie woningcorporaties en de gemeente, aldus Bruls. Allemaal doen we financieel een duit in het zakje, maar belangrijker nog zijn de gedeelde visie en doelstellingen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid in de wijk. In het convenant dat we hierover tekenen, leggen we dat zwart op wit vast. Prettig wonen is méér dan een goed huis.

Buurtbemiddeling is gratis.