VVD



12-6-2008

VVD wil kunst in Paleis op de Dam

De VVD, bij monde van woordvoerder Han ten Broeke, wil een groot deel van de kunstcollectie van het Rijksmuseum tentoonstellen in het Paleis op de Dam.

Door aanbestedingsfouten van dit kabinet loopt de renovatie van het Rijksmuseum ernstige vertraging op met als gevolg dat een groot deel van onze kunstcollectie al vanaf 2003 in de kelder ligt. Inmiddels is de einddatum verschoven naar 2013, drie jaar later dan gepland!

Ten Broeke: "Deze kunst - geen enkele kunst - mag worden weggehouden van de Nederlandse bevolking en de miljoenen bezoekers van ons land. De VVD heeft dan ook veel op met het idee om het Paleis op de Dam in te stellen als dependance van het Rijksmuseum. Het joodse bruidje op de Dam!"

De VVD-fractie wil ook van de minister weten hoeveel deze vertraging de belastingbetaler gaat kosten. In 2003 was het project geraamd op
272,5 miljoen euro. Dit is nu bijgesteld tot 333 miljoen euro.

"Wij willen weten of dit bedrag werkelijk dekkend is en vragen de minister daarom om een overzicht met een onderbouwing van alle kosten", aldus Ten Broeke, die daaraan toevoegt dat de VVD ook heel scherp zal kijken naar hoe minister Vogelaar denkt met de Rijksgebouwendienst in de toekomst deze overschrijdingen - die het gevolg zijn van het dooronderhandelen met één marktpartij - zijn te voorkomen.

Wat de VVD betreft is daar het laatste woord nog niet over gezegd. Ten Broeke vindt dat de minister zichzelf volstrekt tegenspreekt: "Ze stelt een regiegroep in en beweert dat er niets aan de hand is met de regie, ze wil een `professionaliserings- en vernieuwinsgsslag', maar is tegelijkertijd dolgelukkig met hoe het nu gaat. Dat kan dus niet en dat klopt ook niet. Als ze niet snel aangeeft hoe fouten in de toekomst worden voorkomen, moet ze misschien eens wat eigen externe adviseurs ontslaan en daar een extern onderzoek naar de Rijksgebouwendienst voor in de plaats stellen."


12 juni 2008

Han ten Broeke: hantenbroeke@tweedekamer.nl