Leger des Heils

Aantal dak- en thuislozen blijft dalen, werk blijft achter

06/12/2008
Leger des Heils: Baan voor iedereen is een te realiseren ambitie

Het aantal mensen dat met dak- en thuisloosheid te maken krijgt is in 2007 wederom gedaald. In 2007 deden 14.083 mensen een beroep op de maatschappelijke opvangvoorzieningen van het Leger des Heils. In 2003 ging het nog om 21.094 mensen. Hiermee wordt de trend doorgezet dat het aantal dak- en thuislozen afneemt. Dit staat in het jaarverslag van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg over 2007 dat vandaag verschijnt.

In de afgelopen jaren is niet alleen de hulpverlening intensiever geworden maar ook is het Leger des Heils steeds beter in staat mensen eerder te bereiken. Daardoor kan het aantal uithuiszettingen worden gereduceerd. De jaarlijkse toestroom van nieuwe dak- en thuislozen naar opvangvoorzieningen van het Leger des Heils liep dan ook terug van 8.666 mensen in 2003 naar 7.194 mensen in 2007.

Het Leger des Heils voorziet in een kwart van het aantal voorzieningen voor dak- en thuislozen in Nederland. Een deel van de dak- en thuislozen meldt zich bij meer dan één voorziening. Het totaal aantal dak- en thuislozen in Nederland wordt op basis hiervan door het Leger des Heils nu geschat op ongeveer 42.000. In 2003 waren dat er nog bijna 65.000.

Naast deze positieve resultaten die zich met name voordoen op de gebieden van wonen, zorg en inkomen blijft het ontbreken van werk een groot obstakel voor volwaardige deelname aan de samenleving. Lt.-kolonel dr. Ine Voorham, directeur van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg zegt hierover: "de bestaande activerings- en reïntegratietrajecten zijn niet toereikend voor de specifieke (gedrags)problematiek en mogelijkheden van dak- en thuislozen".

Het Leger des Heils heeft in de afgelopen periode geëxperimenteerd met het creëren van werk voor cliënten. In Ede is een lunchroom opgezet, in Lelystad is een kleinschalig tuincentrum overgenomen. Op grond van de ervaringen in deze experimenten is het Leger des Heils van mening dat een baan voor iedereen (en dus ook voor de cliënten van het Leger des Heils) een te realiseren ambitie is. Het Leger des Heils heeft dan ook commerciële partijen benaderd om in de komende periode een aantal bijzondere retail-formules te ontwikkelen en te exploiteren.