Jantje Beton: 1 op 4 kinderen vindt geen speelmaatje in de buurt

12/06/2008 15:04

Jantje Beton

Utrecht 12 juni 2008 - Uit onderzoek door onderzoeksbureau TNS Nipo in opdracht van Jantje Beton onder kinderen blijkt dat 1 op de 4 kinderen buiten spelen 'minder leuk' vindt omdat er geen andere kinderen zijn om mee te spelen. Ook geven kinderen aan niet buiten te spelen omdat ze achter de pc of tv zitten, terwijl ze juist meer buiten zouden willen spelen.

Dit onderzoek is onder ruim 600 kinderen gedaan, waarbij gevraagd werd naar hun ideeën en belevingen met betrekking tot buiten spelen. In grote lijnen komen de volgende gegevens naar boven:


- Het grootste gedeelte van kinderen speelt graag buiten: uit het onderzoek blijkt dat 65% van de kinderen buiten spelen 'heel leuk' vindt en 20% een 'beetje leuk'.


- De belangrijkste reden van het ' leuk' vinden van spelen zit hem in het samen kunnen spelen met andere kinderen, zo antwoordt 55% (spontaan gegeven antwoord).


- Slechts 18% van de kinderen speelt meer buiten dan binnen; 42% van de kinderen speelt meer binnen dan buiten en ruim een kwart van deze kinderen (27%) zou meer buiten willen spelen dan binnen.


- Als belemmering bij het spelen geven kinderen aan 'het ontbreken van kinderen van eigen leeftijd in de buurt' om mee te spelen, zo antwoordt 25% (spontaan gegeven antwoord).


- Opvallend is ook dat onder de kinderen levend in de stad, die aangeven meer buiten te willen spelen dan ze nu doen (22%) de grootste belemmeringen om dit te doen zijn geen andere kinderen om mee te spelen (37%) en tv en computer (ook 37%).

Jantje Beton komt op voor de speelkansen van alle kinderen in Nederland. Als kinderen spelen hebben ze niet alleen plezier, ze doen ook allerlei ervaringen op die goed zijn voor hun ontwikkeling. Met name voor kinderen die door omstandigheden in de verdrukking dreigen te komen, is dat extra belangrijk. Jantje Beton helpt ze een handje door ze spelenderwijs voor te bereiden op deelname aan de samenleving. Daarom bedenkt, financiert en organiseert Jantje Beton projecten om kinderen samen te laten spelen.






Noot voor de redactie:

Informatie voor de redactie/