Gemeente Waalwijk Nieuw kapvergunningenbeleid gemeente Waalwijk

De gemeente Waalwijk heeft het kapvergunningenbeleid aangepast. De regels zijn eenvoudiger geworden zonder dat dit ten koste gaat van waardevolle en monumentale bomen. De reden voor het vereenvoudigen van het huidige kapvergunningenbeleid is dat de gemeente het belangrijk vindt om burgers niet onnodig te belasten met regels en verplichtingen. Het kwam nogal eens voor dat een hele procedure gevolgd moest worden, terwijl op voorhand al duidelijk was dat de kapvergunning zou worden verleend. Het nieuwe beleid geldt vanaf 1 september aanstaande.

Bomenkaart en bomencatalogus
Alle waardevolle en monumentale bomen op particulier terrein worden opgenomen in een bomenkaart en bomencatalogus. Op deze bomenkaart staat de locatie van de boom zo gedetailleerd mogelijk aangegeven en in de bomencatalogus wordt een toelichting gegeven waarom een bepaalde boom als waardevol of monumentaal wordt bestempeld. Voor alle bomen op gemeentelijk terrein blijft de kapvergunningplicht en meldingsplicht gelden. Ieder voornemen van de gemeente om bomen te kappen wordt gepubliceerd in het huis-aan-huisblad De Maasroute om inwoners in de gelegenheid te stellen eventueel bezwaar aan te tekenen op de voorgenomen kapwerkzaamheden.

Waardevolle en monumentale bomen zijn bomen uit de volgende categorieën:


1. Alle bomen op gemeentegrond.

2. Waardevolle particuliere bomen. Dit zijn bomen die volgens de toetsingscriteria een waarde van tenminste 65 punten hebben.
3. Particuliere bomen die een twee-eenheid vormen met een monumentaal pand.

4. Waardevolle boomvlakken (percelen, zones en gebieden op basis van natuurwaarde, belevingswaarde of specifieke waarden).

Het kappen van bomen op particulier terrein
Het kappen van waardevolle en monumentale bomen op particulier terrein is slechts onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Na de invoering van het nieuwe beleid moeten burgers zelf bekijken of een boom kapvergunningplichtig is. Zowel op de website van de gemeente Waalwijk (www.waalwijk.nl) onder Producten en diensten/kapvergunning als bij de balie in het gemeentehuis van Waalwijk of het gemeentekantoor in Sprang-Capelle zijn de bomenkaart en bomencatalogus vanaf 1 september in te zien.
Als de boom niet op de bomenkaart staat, dan mag deze zonder kapvergunning en zonder melding aan de gemeente gekapt worden. Voor bomen die voorkomen op de bomenkaart geldt een kapvergunningplicht en deze bomen mogen alleen na toestemming van de gemeente gekapt worden als er sprake is van gevaarlijke situaties of herhalende overlast van bomen.
Het standpunt van de gemeente Waalwijk is dat er eerst voldoende zorg moet worden besteed aan het voorkomen en wegnemen van overlast. Als een boom beschermd is en toch gekapt moet worden, dan zijn er aanvraagformulieren beschikbaar op het gemeentehuis of op de website.

Illegale kap van waardevolle en monumentale bomen Het illegaal kappen van bomen die vermeld staan op de bomenkaart wordt gecontroleerd en in geval van overtreding bestraft. Hierbij valt te denken aan de kosten voor de herplant van een grote nieuwe boom, de getaxeerde financiële waarde van de illegaal gekapte boom en/of een strafrechtelijke veroordeling met daaruit voortvloeiend een boete. Het gehele bestand van waardevolle en monumentale bomen wordt eens per drie jaar opnieuw geïnventariseerd en beoordeeld.

Publicatie datum 10-06-2008