AutoRai

Toyota start met Duurzame Fabrieken in Europa

(6/12/2008)
Toyota streeft wereldwijd naar een lagere belasting van het milieu en is in het kader daarvan in twee Europese productiefaciliteiten (in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk) gestart met activiteiten die zullen leiden tot de totstandkoming van Duurzame Fabrieken.

TMMF (Valenciennes, Frankrijk) en TMUK (Burnaston en Deeside, Verenigd Koninkrijk) zullen binnen de industrie als maatstaf gaan dienen voor de duurzame productie van voertuigen en motoren. In beide fabrieken zullen activiteiten worden ontplooid die zijn gericht op het halen van de ambitieuze milieudoelstellingen voor 2010, waaronder een vermindering van 25% van het waterverbruik door het Europese productienetwerk van Toyota*. Activiteiten die succesvol blijken, zullen als norm worden overgenomen door Toyota-fabrieken wereldwijd.

âMilieuvriendelijke voertuigen moeten afkomstig zijn uit milieuvriendelijke fabrieken,â aldus Didier Leroy, Executive Vice-President van TME en President van TMMF. âEen Duurzame Fabriek is een krachtig initiatief dat ons bedrijf kan helpen om de schadelijke invloed die de productie van autoâs heeft op het milieu drastisch te verminderen. Door de capaciteiten van TMUK en TMMF te combineren, kunnen we efficiëntere processen en technische innovaties implementeren in alle productiefases van voertuigen en motoren.â

TMMF is opgericht in 2001 en staat voor een nieuwe generatie Toyota-fabrieken, die zijn ontwikkeld op basis van een milieuvriendelijk ontwerp en strenge constructienormen. De âgroene, schone en zuinigeâ productiefilosofie van TMMF blijft ondertussen nieuwe normen stellen binnen de industrie: de fabriek in Frankrijk verbruikt slechts 1,13 m' water per afgeleverde Toyota Yaris â het laagste waterverbruik per auto die in een van de Toyota-fabrieken wereldwijd wordt geproduceerd. TMMF onderzoekt momenteel in hoeverre het gebruik van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie die ter plaatse wordt opgewekt, de CO2-uitstoot kan helpen verminderen.

TMUK kan bogen op meer dan 15 jaar productie-ervaring in Europa. Mede dankzij die kennis en ervaring is de hoeveelheid afval per auto sinds 1994 met meer dan 60% verminderd en zijn op en rond de fabriekslocatie meer dan 350.000 bomen en struiken geplant. Onlangs is bij tests een vermindering van 25% van het energieverbruik van spuitcabines gerealiseerd â een besparing die vergelijkbaar is met het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 5.000 Britse huishoudens. Deze innovatie heeft erkenning opgeleverd van de Duurzame Energie Europa-campagne van de Europese Commissie en zal geleidelijk worden ingevoerd in Toyota-fabrieken in Frankrijk en Turkije. Naast dit succes ontving TMUK deze maand een gouden classificatie in bedrijfsverantwoordelijkheid van Business in the Community.

Toyota startte vorig jaar met duurzame activiteiten in Japanse fabrieken, waarbij de rol van de natuur werd benadrukt door productiefaciliteiten op te zetten die in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving. Deze activiteiten zullen in Europa worden geïntroduceerd op basis van drie belangrijke doelstellingen: a) het neerzetten van grensverleggende milieuvriendelijke prestaties dankzij innovatieve technologieën en kaizen-activiteiten (continue verbetering); b) de vermindering van de CO2-uitstoot door het gebruik van hernieuwbare energie, waaronder biomassa en natuurlijke energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie; en c) het leveren van een bijdrage aan de plaatselijke gemeenschap en het behoud van de natuurlijke omgeving door bomen te planten op en rond fabrieksterreinen.

Sinds 2001 heeft Toyota het gemiddelde energieverbruik per auto die in Europa is gebouwd met 44% verlaagd â waarmee het laagste niveau van alle grote autofabrikanten in Europa** is gerealiseerd. De Europese fabrieken van TME hebben de hoeveelheid productieafval die moet worden afgevoerd naar een stortplaats weten te reduceren tot nul en hebben tevens het ISO 14001-certificaat gekregen â de internationale standaard voor milieubeheer. TME heeft ook gewijzigde milieudoelstellingen aangekondigd voor het Europese productienetwerk, aangezien die van het European Environmental Action Plan voor 2010 al drie jaar eerder dan gepland zijn bereikt.