Gemeente Nuenen


Wegsleepregeling bij hinderlijk fout parkeren

Op 1 juni 2007 is de Wegsleepverordening gemeente Nuenen c.a. 2007 in werking getreden. Sinds enige tijd staat dat ook duidelijk aangegeven bij het binnenrijden van de bebouwde kom van Nuenen. Ook bij de bebouwde kom-borden van Gerwen en Nederwetten zijn borden geplaatst met "wegsleepverordening van toepassing", zodat voor alle weggebruikers duidelijk is dat er een wegsleepverordening van kracht is en dat die wordt gehandhaafd. De politie kan hinderlijk verkeerd geparkeerde auto's laten wegslepen.

Wanneer wordt er weggesleept?

Op plekken waar een parkeerverbod geldt, aangegeven door een bord of een onderbroken gele streep, mag niet worden geparkeerd. Parkeren mag ook niet op uren waarop het parkeren van een bepaalde categorie of groep van voertuigen verboden is. Doet u dit wel, dan kunt u een bekeuring krijgen of kan de auto zelfs worden weggesleept.

Er zijn veel plekken denkbaar waarop het fout parkeren van een voertuig als hinderlijk wordt ervaren. Het moet wel duidelijk zijn dat de hinder zo ernstig is, dat het wegslepen van het voertuig noodzakelijk is.

Kortom: staat er een auto verkeerd geparkeerd, dan deelt de politie een bekeuring uit, staat een auto hinderlijk verkeerd, kan die worden weggesleept.

Waarom een wegsleepverordening?

Gemeente en politie willen het parkeerbeleid goed en adequaat kunnen handhaven. Het is ook belangrijk om verkeershinder zoveel mogelijk te voorkomen en de verkeersveiligheid te bevorderen.

Daarbij leert de ervaring in omliggende gemeenten, dat een vastgestelde wegsleepverordening preventief werkt. Wanneer bekend wordt gemaakt dat een wegsleepverordening van kracht is, worden in de praktijk minder auto's foutgeparkeerd.

Hoe gaat het wegslepen in zijn werk?

De kosten die gepaard gaan met het wegslepen, worden verhaald op de overtreder. Dit bedrag is minimaal EUR 144,- en het kan oplopen tot wel meer dan EUR 1.000,-.

De gemeente Nuenen c.a. beschikt niet over de capaciteit en de middelen om de verordening zelf uit te voeren. Vandaar dat een overeenkomst afgesloten is met Takel- en Bergingsbedrijf Slaats uit Geldrop. Dit bedrijf heeft veel ervaring met vergelijkbare wegsleepverordeningen in andere gemeenten en het bedrijf voldoet aan de kwaliteitsnorm.

Als uw auto is weggesleept, kunt u dat achterhalen door contact op te nemen met de firma Slaats, (040) 286 29 97 of met de politie: 0900-88 44.