Frisdrank scoort tijdens EK

12/06/2008 13:58

Nederlandse Vereniging Frisdrankenindustrie (NFI)

In vele huiskamers is de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal bekeken of beluisterd met een glas fris in de hand. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction. Van de ondervraagden geeft bijna de helft (47%) aan frisdrank, water of sap gedronken te hebben. Volgens deze groep Nederlanders past frisdrank uitstekend bij de bekende borrelhapjes. Cola blijft de favoriete smaak onder deze dranken.

In tegenstelling tot het algemene beeld dat in Nederland heerst, zijn alcoholische dranken niet de onbetwiste nummer 1 bij het bekijken van EK-wedstrijden. De Top 5 van genuttigde dranken tijdens de EK-wedstrijd Nederland - Italië van 9 juni zag er namelijk als volgt uit:


1. Koffie en thee (28%)


2. Frisdrank (25%)


3. Alcoholische dranken (23%)


4. Water (15%)


5. Sappen (7%)

Non-alcoholische dranken

Van de non-alcoholische dranken vindt 56% van de ondervraagde Nederlanders frisdrank hét drankje met het meeste oranje gevoel. Dit tot verrassing van Jouke Schat, directeur van de Nederlandse Frisdrankenindustrie (NFI). "Wij hadden verwacht dat het oranje sinaasappelsapje als winnaar uit de bus zou komen." Van de genuttigde frisdranken, water en sappen drinkt men het liefst cola (34%) tijdens een wedstrijd. Dit verbaast Schat niet, want al jaren staat cola op nummer 1 van de koolzuurhoudende frisdranken. "De consumptiecijfers over 2007 zijn bekend, en ook hier staat cola met 62% op plaats 1."

EK-hapjes

De NFI heeft daarnaast ook onderzocht welk non-alcoholisch drankje het best samengaat met de bekende Nederlandse borrelhapjes: het blokje kaas, het gefrituurde hapje en het belegde toastje. Ook hier is frisdrank favoriet. Alleen bij het knapperige toastje heeft frisdrank een geduchte concurrent aan de sappen. In de andere gevallen gaat frisdrank ruim aan kop, gevolgd door sap en water op de derde plaats.

Verlies

Mocht het Nederlands elftal een wedstrijd verliezen, ook dan grijpt de ondervraagde groep niet massaal naar de alcohol. Winst of verlies, frisdrank blijkt een prima drankje om een gewonnen wedstrijd mee te vieren, maar ook om de nare bijsmaak van een verloren wedstrijd mee weg te spoelen. Daarnaast wordt water ook opvallend vaak door deze Nederlandse consument genoemd om de teleurstelling van een verlies weg te drinken.


1. Frisdrank (40%)


2. Water (24%)


3. Alcoholische dranken (18%)


4. Sappen (13%)

De Vereniging Nederlandse Frisdrankenindustrie (NFI) is de brancheorganisatie voor de Nederlandse frisdranken- en mineraalwaterindustrie. Bij de NFI zijn de in Nederland gevestigde producenten en verkoopkantoren van frisdranken en mineraalwaters aangesloten.





http://www.frisdrank.nl