Gemeente Hoogeveen

Afzender: College B&W

Notitie: verbetering communicatie over jongerenactiviteiten

De gemeente Hoogeveen wil de communicatie over activiteiten en voorzieningen voor jongeren tussen 12 en 16 jaar verbeteren. Dat is een van de voorstellen in de notitie Jeugd & Vrije tijd in Hoogeveen, die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld.

Uit de notitie blijkt dat er genoeg te doen is voor jongeren. Er is veel laagdrempelig vrijetijdsaanbod. Het probleem is meer dat dit niet altijd bekend is bij de jongeren.
De belevingswereld van de jongeren is moeilijk te doorgronden en verandert bovendien razendsnel. Daarom is het voor de gemeente lastig om aan te sluiten met een passend aanbod. Het blijft een uitdaging om te zoeken naar wat verschillende groepen jongeren nu precies willen.

Flexibel budget

Omdat de vragen zo divers en onvoorspelbaar zijn, komt er een flexibel budget voor jongerenactiviteiten, zodat snel op serieuze wensen en behoeften van jongeren kan worden gereageerd. Stichting Welzijnswerk (SWW) krijgt van de gemeente al een vast bedrag van 20.000 euro voor jongerenactiviteiten. Het plan is om dit budget nog meer dan nu in te zetten om tegemoet te komen aan vragen vanuit de jeugd. De verantwoordelijken voor het budget bij SWW krijgen de ruimte om snel en pragmatisch zaken op te pakken.

Als de aanpak werkt en de 20.000 euro niet voldoende is, kan worden overlegd met De Smederijen en andere programmaâs binnen gemeente over aanvullende budgetten.

Als een gesubsidieerde jongerenactiviteit slaagt kan de activiteit worden overgeheveld naar de gewone subsidieregeling voor activiteiten. Op die manier blijft het flexibele budget beschikbaar voor nieuwe initiatieven.

Digitale kalender

Vanaf september 2008 is er een digitale activiteitenkalender actief (www.planh.nl) waarop jongeren kunnen zien wat er waar te doen is. Bovendien kunnen ze aangeven welke activiteiten ze verder nog graag willen doen.

De nota is te vinden in de besluitenlijst van het college van B&W van dinsdag 10 juni 2008 op de website van de gemeente www.hoogeveen.nl (Gemeentehuis>Raad en Bestuur>B&W>Besluiten. Of klik hier.
---

12 juni 2008