Stadsdeel Zeeburg

Dagelijks bestuur op werkbezoek

12 juni 2008
Het dagelijks bestuur gaat af en toe op werkbezoek. Zo horen en zien zij wat er speelt onder de mensen in de in de verschillende wijken in Zeeburg. Zij gaan op pad om vooral goed te luisteren en vragen te stellen. Het zijn informele werkbezoeken. Juist dan ontstaat er een sfeer waarbij de DB-leden een goed idee krijgen van het werk in het veld en de problemen die daarbij soms komen kijken.

Werkbezoek DB aan IJburgcollege

Het dagelijks bestuur heeft eind mei een werkbezoek aan het IJburgcollege gebracht. Het IJburgcollege bestaat pas twee jaar en is nu al een groot succes. Zelfs van buiten de stad willen leerlingen zich aanmelden voor deze middelbare school.
Jan Hoek praat met leerlingen van het IJburgcollege. Jan Hoek praat met leerlingen van het IJburgcollege.

De leerlingen zijn momenteel bezig met het thema 'De Mensch'. Onderwerpen zoals 'aangeboren', 'aangeleerd' en 'cultuur' worden besproken. Maar het is niet alleen praten. Het is ook doen. De leerlingen maken bijvoorbeeld een cultuurhuis. Daarin worden twee verschillende culturen afgebeeld door middel van plaatjes en teksten. Daarbij maken ze een voordracht over cultuur. Iedereen presenteert zijn of haar cultuurhuis, inclusief voordracht. De beste leerlingen gaan door naar de finale. Op een leuke manier worden leerlingen dus uitgedaagd om over moeilijke onderwerpen na te denken.

Het dagelijks bestuur sprak met de leerlingen, leraren en directeur van het IJburgcollege. Op een interactieve manier krijgt het dagelijks bestuur hierdoor een inzicht in wat de school doet, waar de kinderen zich mee bezig houden en waar het stadsdeel eventueel ondersteuning in kan bieden.

Werkbezoek `Met de voeten in de wijk'

Begin juni zijn Fatima Elatik en Jan Hoek op bezoek geweest bij team oost van het Streetcornerwork. Deze medewerkers doen belangrijk werk voor de stad. Zij werken voor jongeren en verslaafden die vanwege veel verschillende oorzaken de relatie met de samenleving kwijt zijn geraakt of dreigen te verliezen. Zij worden aangeduid als `moeilijk bereikbaar' of `ongemotiveerd'. Veldwerkers van Streetcornerwork leggen actief contact met deze groepen in hun leefwereld en sociale omgeving. Zo ongeveer als enige.
Fatima Elatik en Jan Hoek met de medewerkers van het Streetcornerwork afdeling Oost.
Fatima Elatik en Jan Hoek met de medewerkers van het Streetcornerwork team Oost.

De veldwerkers bieden hen dienstverlening, begeleiding, verwijzing, activering en belangenbehartiging. Zij spannen zich voortdurend in om jongeren en verslaafden te brengen naar reguliere of specialistische hulpverleningsinstellingen. Als dat niet lukt, vullen zij dit `hiaat' op door eigen dienstverlening en begeleiding. Door groepsaanpak wordt ook negatief groepsgedrag op straat beïnvloed en gecorrigeerd. "We bouwen een goede band op met deze jongeren, waardoor ze ons vertrouwen en wij ze echt kunnen helpen. Dat is een precair evenwicht", aldus een van de veldwerkers. Op de vraag van de db-leden, werd uitgelegd dat ook meisjes actief worden benaderd. "Ook zij hebben problemen, vooral op het gebied van jong moederschap en traumatische incidenten uit hun jeugd", aldus de vrouwelijke medewerker van streetcornerwork.

Het stadsdeel wil in de toekomst meer en beter samenwerken met het streetcornerswerk. "Als we de handen ineen slaan en goed met elkaar samenwerken, kunnen we nog beter onze jongeren die buiten de boot dreigen te vallen, helpen. Elk kind is er één!" aldus Fatima Elatik.

Meer foto's van de werkbezoeken staan in het fotoalbum.