Woonbond


12-06-2008

Aedes bezorgd over gedrag Centraal Fonds

Corporatiekoepel Aedes heeft in een brief aan het ministerie van WWI haar bezorgdheid uitgesproken over het besluit van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) om geen beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van de bestuursrechter in Roermond dat het CFV rapportages over de financiële positie van corporatie Wonen Zuid ongecensureerd aan Huurdersplatform Op het Zuiden moet overhandigen. Aedes had er bij het CFV, de financiële toezichthouder op de corporatiesector, op aangedrongen wél in beroep te gaan.

De landelijke vereniging van corporaties vreest dat het Fonds een actief openbaarheidbeleid gaat voeren, terwijl de koepelorganisatie juist wil dat corporaties aan het CFV in vertrouwelijkheid bedrijfsgevoelige gegevens moeten kunnen overleggen, zonder dat de informatie direct of indirect op straat komt te liggen. Het Fonds heeft de volledige rapportages over Wonen Zuid inmiddels aan het Huurdersplatform overhandigd. Aedes wil nu de mening van het ministerie over het openbaarheidbeleid van het CFV. Formeel is de minister verantwoordelijk voor het door het Fonds gevoerde beleid.

In tegenstelling tot Aedes is de Woonbond zeer content met de uitspraak van de bestuursrechter en het feit dat het CFV zich daarbij heeft neergelegd. Het is niet meer van deze tijd om de verantwoordingsinformatie van woningcorporaties en het oordeel van de toezichthouder onder de pet te houden. De opvattingen van Aedes daarover zijn compleet achterhaald. Aedes kan zijn energie beter steken in het vergroten van de transparantie; dat zou het vertrouwen in woningcorporaties en het imago van de sector goed doen', aldus René van Genugten, beleidsmedewerker van de Woonbond.