Politie Haaglanden

Extra persbericht 12 juni

Haaglanden, 12-06-2008

Politie Haaglanden start proef met surveillancecameras op bikershelmen Cameras leiden tot minder geweld en zorgen voor daling van klachten

Haaglanden - Minder klachten over het politieoptreden en een de-escalerende werking bij incidenten. Dat zijn de twee belangrijkste redenen om bij wijze van proef een groep bikers en noodhulpvoertuigen tot het eind van dit jaar van Politie Haaglanden uit te rusten met een surveillancecamera. Eind mei het eerste succes al geboekt: dankzij de gemaakte beelden kon na een straatbrand een bekende pyromaan als mogelijke brandstichter worden aangehouden.

Start pilot aan vijf bureaus
De proef met de surveillancecamera begon in maart en loopt nog tot en met december dit jaar. Tijdens de pilot zijn in totaal zeventien cameras operationeel. Zes hiervan zijn aangebracht op noodhulpvoertuigen, één op een motorfiets en tien op een bikerhelm. Momenteel nemen vijf bureaus deel aan de pilot: Hoefkade, De Heemstraat, Zoetermeer, Delft en Leidschendam-Voorburg. De nieuwe surveillancecamera is in de vijf noodhulpvoertuigen die ermee zijn uitgerust relatief onzichtbaar. Veel meer valt hij echter op bij de bikers, die de camera op hun helm hebben zitten en waarbij de camera dus min of meer exact opneemt wat de biker zelf allemaal ziet en hoort.

Met de door de surveillancecamera getoonde beelden hoopt het politiekorps het aantal klachten over het politieoptreden te kunnen terugdringen. De beelden helpen de agent bij het ondersteunen van het proces-verbaal.

Politie Haaglanden ziet de surveillancecamera nu al als een goed middel om het aantal klachten over de politie terug te dringen. Resultaten zijn nog niet bekend, een eerste tussentijdse evaluatie staat gepland voor juni. In de Verenigde Staten en onder meer ook Engeland en Duitsland zijn al veel van dergelijke cameras in gebruik. Uit Brits onderzoek blijkt de camera uitermate succesvol te zijn. Bij tachtig procent van de incidenten heeft de camera een de-escalerende werking. Daarnaast is, bij gebruik van de camera, een afname te zien in het aantal klachten van maar liefst veertig procent.