Gerechtshof Arnhem


Deel Feyenoord supporters veroordeeld en deel vrijgesproken openlijke geweldpleging

Arnhem, 11 juni 2008 - De rechtbank Arnhem heeft op 11 juni drie verdachten veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Zeven verdachten zijn daarvan vrijgesproken.

Op zaterdag 23 februari 2008 hadden verschillende groepen voetbalsupporters een confrontatie in het centrum van Arnhem. Daarbij zou met onder meer stenen en fietsen zijn gegooid. Tenminste één persoon heeft aan deze confrontatie aanzienlijk lichamelijk letsel overgehouden.

Veroordelingen
Een 24-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk met aftrek van voorarrest. Hij is veroordeeld voor openlijke geweldpleging met zwaar lichamelijk letsel als gevolg.

Een 27-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk met aftrek van voorarrest. Hij is veroordeeld voor openlijke geweldpleging.

Een 23-jarige man is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaar en een werkstraf van 180 uur. Ook voor openlijke geweldpleging.

De politierechter acht in deze drie zaken bewezen dat zij een wezenlijk aandeel hebben gehad in de bedreiging. Voor de 24-jarige man geldt dat de politierechter ook bewezen acht dat hij met een hard voorwerp heeft gegooid met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

Vrijspraak
Eén 24-jarige verdachte, drie 25-jarige verdachten, twee 26-jarige verdachten en één 28-jarige verdachte zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Voor een deel van deze verdachten geldt dat uit de camerabeelden niet af te leiden valt dat zij een wezenlijk aandeel hebben gehad in de bedreiging. Voor het andere deel van de verdachten geldt dat niet met zekerheid valt te zeggen dat zij op de plek van de confrontatie aanwezig waren. Zij waren onvoldoende herkenbaar in beeld.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 12 juni 2008 Naar boven