CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fKamerleden_dec06%2fJantenHoop en_.jpg&tabid=157&mid=1006&language=nl-NL] 12 juni 2008 - Nieuws -
Ten Hoopen: Liberalisering postmarkt zo snel mogelijk

Deze week sprak de Kamer in een afrondend debat over de ontwikkelingen rondom de Postwet.

Staatssecretaris Heemskerk besloot enkele weken geleden, dat de situatie in Duitsland nog onvoldoende reden geeft om de postmarkt in Nederland per 1 juli te liberaliseren. Eerder was besloten dat wel te doen, als er sprake was van een zogenaamd level playing field in Europa. Dit betekent dat TNT voorlopig het monopolie behoudt op de postmarkt voor stukken tot 50 gram, de briefpost dus. De staatssecretaris wilde ook zekerheid over de totstandkoming van een CAO voor de postmarkt.

CDA Kamerlid Jan ten Hoopen heeft in het debat gesteld dat voor het CDA de arbeidsvoorwaarden voor werknemers niet gekoppeld horen te zijn aan het wel of niet liberaliseren van de postmarkt. âWe hechten natuurlijk aan goede arbeidsomstandigheden, maar wat ons betreft zijn de sociale partners verantwoordelijk voor de arbeidsvoorwaarden. Die zijn ook prima in staat die te bewerkstelligenâ, zo zei hij.

Ten Hoopen zei verder het jammer te vinden dat de liberalisering nu vooruitgeschoven is. âDat is niet in het belang van de kleine ondernemingen die de markt op willen, en al helemaal niet in het belang van consumenten. We willen dat de staatssecretaris zijn uiterste best doet om te zorgen dat er snel voldaan is aan de voorwaarden voor liberalisering, zodat de markt op korte termijn kan worden geopend.â Op aandringen van het CDA beloofde Heemskerk om te streven naar de datum van 1 januari 2009 voor liberalisering.
---