ABVAKABO FNV

Bonden boos op MBO-raad

ABVAKABO FNV en de andere bonden werden het gisteren niet eens met de MBO raad over de uitleg van de cao-afspraken over de werkverdeling. Er gelden voor de bve nieuwe regels voor de verdeling van het werk over de leden van een team. Op scholen ontstond discussie of de medezeggenschap (MR) betrokken moet worden als de werkgever nieuw beleid wil voeren voor de werkverdeling. Op twee scholen is de MR naar de geschillencommissie gestapt. De commissie vond de cao-afspraken niet duidelijk en heeft partijen gevraagd de afspraken uit te leggen. Bonden deden een voorstel voor een gezamenlijke brief aan de commissie. De MBO raad heeft zonder met bonden te overleggen haar visie naar de commissie gestuurd. Bonden zijn daarover boos en hebben vervolgens hun visie naar de commissie gestuurd.

Lees de brief.

Wat eraan vooraf ging
In april stelden bonden al voor om samen met de MBO raad een interpretatie te maken van het nieuwe werkverdelingsbeleid voor de instellingen. In dit stuk moest duidelijk staan wat cao-partijen met de nieuwe afspraken willen bereiken, wat de rol van de MR is en wat de status is van bestaande afspraken tussen de MR en de werkgever. We zijn het hierover niet eens geworden. Op een aantal instellingen werden in goed overleg met de MR nieuwe afspraken gemaakt voor het werkverdelingsbeleid. Op andere instellingen ontstond discussie en onrust.

Bonden boos
De geschillencommissie heeft cao-partijen gevraagd naar een interpretatie van de cao-afspraken. Helaas zijn de bonden het met MBO raad daar niet over eens geworden. En dit is niet het enige onderwerp waarover we het niet eens zijn. Ook over de uitwerking van het convenant LeerKracht zijn we het niet eens. Het gaat om de afspraken over verbetering van salarissen en carrièrepatronen van het personeel. En ook over de uitwerking van de cao-afspraak over de vergoeding voor reiskosten zijn we het niet eens. ABVAKABO FNV en de andere bonden zijn nu boos. We blijven wel in gesprek met de MBO raad, want we willen goede afspraken maken voor het personeel. Maar ons geduld raakt op. In de nieuwsbrief leest u meer.
12-06-2008, BVE | Meer over: bve, mbo, medezeggenschap, onderwijs |