Senternovem


11-06-2008 | Lente-akkoord: halvering energiegebruik in nieuwbouw

Nieuwe winkels, woningen en kantoren zijn in 2015 de helft energiezuiniger dan nu. Dat zijn het ministerie van VROM, NEPROM, NVB en Bouwend Nederland op 22 april overeengekomen. Het `Lente-akkoord Energiebesparing in de Nieuwbouw' dat de partijen ondertekenden is in deze kabinetsperiode het uitgangspunt.

Het doel van het Lente-akkoord is een energiebesparing in de nieuwbouw van 25% per 1 januari 2011 en 50% per 1 januari 2015. De ondertekenaars streven naar energieneutraal bouwen in 2020. Daarnaast beoogt het akkoord aanpassing van de bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen (Energieprestatienorm = EPN). De nieuwe norm moet beter aansluiten bij het werkelijke energieverbruik en bij de beleving (comfort en woonlasten) van de consument.

De ondertekenaars willen bewezen technieken inzetten om het energiegebruik in de nieuwbouw fors terug te brengen. Het gaat om toepassing van gebouwgebonden maatregelen zoals isolatie, zonne-energie of vloerverwarming. Ook is het de bedoeling dat gemeenten en uitvoerders waar mogelijk gebiedsgebonden maatregelen treffen, bijvoorbeeld collectieve warmtekoude-opslag of grootschalige warmtelevering.

Positieve stap
"We zijn blij dat de investeerders en uitvoerders in de bouw duidelijke afspraken met ons hebben gemaakt voor energiezuinig tot energieneutraal bouwen," stelt Karen Ramsoender van het ministerie van VROM, betrokken bij de totstandkoming van het Lente-akkoord. "We hebben een breed gedragen akkoord bereikt over heldere én ambitieuze doelstellingen. Het is positief dat de brancheorganisaties achter de plannen staan en hun achterban faciliteren, stimuleren en opleiden om energiezuinig te bouwen. Voor gemeenten is het nu gemakkelijker om afspraken te maken over energiezuinig bouwen, omdat het voor iedereen duidelijk is welke richting we op willen."

Extra afspraken
In verschillende media wordt kritiek geuit op het akkoord: het zou niet ver genoeg gaan of zelfs een stap terug zijn ten opzichte van de huidige situatie. Het zou voor gemeenten lastiger zijn om hogere eisen te stellen dan het Bouwbesluit. Ramsoender: "Dit soort berichten verbaast ons omdat er eigenlijk niets nieuws staat. Het stond en staat gemeenten vrij om op vrijwillige basis afspraken te maken met bouwers en ontwikkelaars over energiezuinig bouwen."

Experimenteergebieden
In het akkoord is afgesproken dat er tien experimenteergebieden komen waar op grote schaal ervaring wordt opgedaan met zeer energiezuinige woningen. Ramsoender: "Op dit moment zijn we met diverse betrokken partijen in gesprek over de criteria op basis waarvan deze gebieden gaan selecteren. We gaan in eerste instantie uit van tien experimenteergebieden, maar we sluiten niet uit dat het er uiteindelijk meer worden. Deze maand verstuurt VROM een brief.

De ontwikkelingen rondom de Energieprestatie van gebouwen kunt u volgen via:

* www.senternovem.nl/epn

* www.vrom.nl

* www.nen.nl