Woonbond


12-06-2008

Woonbond en Aedes fel tegen wijziging onderdeel huurtoeslagwet

De Woonbond en Aedes, de koepel van woningcorporaties, hebben in een brief aan de Tweede Kamer ernstig bezwaar gemaakt tegen de voorgestelde wijziging van de subsidiabele servicekosten in de huurtoeslagwet. Deze - zogenaamd uitvoeringstechnische - wijziging heeft grote en ongewenste materiële effecten op het recht op huurtoeslag en daarmee op de woonlasten van

huurtoeslagontvangers. Aedes en Woonbond doen een klemmend beroep op de Kamer om dit onderdeel van het wetsvoorstel niet te aanvaarden.

Uit de gegevens van het ministerie van WWI blijkt dat ruim 132.000 huurtoeslagontvangers er meer dan 5 per maand op achteruit gaan. Bijna 12.000 van deze huishoudens gaan er zelfs meer dan 15 per maand op achteruit. Voor deze huishoudens, die in alle gevallen een laag tot zeer laag inkomen hebben, betekent dit opnieuw een buitengewoon pijnlijke materiële verslechtering van de huurtoeslagregeling. De wijziging treft vooral ouderen en jongeren of studenten, omdat die vaak te maken hebben met aangepaste woonvormen die relatief hoge servicekosten met zich meebrengen. Dit terwijl zij nu al, ondanks de huurtoeslag, te maken hebben met zeer hoge nettohuurquoten. De voorgestelde wijziging van de subsidiabele servicekostenregeling maakt dit soort woningen steeds vaker onbereikbaar de groep ouderen die op dit soort woningen is aangewezen. Hetzelfde geldt voor specifieke jongeren- en studentenhuisvesting.

De overige wijzigingsvoorstellen ontmoeten bij Aedes en Woonbond geen bezwaar. Ze zijn er echter allerminst van overtuigd dat de uitvoeringsproblemen bij de Belastingdienst met deze wijzigingen tot het verleden behoren.