RET

Nieuw: RET-folder over toegankelijk openbaar vervoer

Donderdag 12 juni

Deze maand geeft de RET als eerste openbaar vervoerder van Nederland een complete folder uit met alle voorzieningen voor reizigers met een beperking.

Openbaar vervoer moet natuurlijk goed toegankelijk zijn voor álle reizigers. Dus ook voor reizigers met een motorische, auditieve of visuele beperking. De RET heeft diverse voorzieningen getroffen om het openbaar vervoer toegankelijk te maken. Uiteraard moeten reizigers met een beperking wel weten dát ze van het OV gebruik kunnen maken en waar ze dan op kunnen rekenen.

Daarom heeft de RET een folder "Toegankelijkheid" gemaakt waarin alle voorzieningen in bus, tram en metro staan beschreven. Neem bijvoorbeeld de geleidelijnen in de metrostations en de geluidssignalen voor blinden en slechtzienden in de voertuigen. Maar ook staat er in de folder wat een rolstoelgebruiker moet doen als hij of zij mee wil met bus, tram of metro. Op de achterkant van de folder staat de lijnennetkaart. Hierop is voor iedere lijn en halte aangegeven of deze toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. De lijnennetkaart is bovendien voorzien van grotere symbolen, daardoor is deze beter leesbaar voor slechtzienden.

Toegankelijke lijnen

Bepaalde bus- en tramlijnen zijn rolstoeltoegankelijk. Er rijden uitsluitend de nieuwste lagevloerbussen (Citaro) en -trams (Citadis). Echter, (nog) niet alle haltes zijn geschikt voor reizigers met een rolstoel. Vaak heeft dat te maken met `hindernissen' in de omgeving van de halte. De haltes die wel geschikt zijn, zijn op de haltepaal te herkennen aan het rolstoellogo dat naast het lijnnummer staat aangegeven. Op de RET website staat een volledig overzicht van alle rolstoeltoegankelijke haltes per bus- en tramlijn op een rijtje. De Rotterdamse metrostations zijn, met uitzondering van de RandstadRail-stations Hofplein en Wilgenplas, allemaal al toegankelijk via liften en/of rolstoelbanen. In verband met werkzaamheden, omleidingen of onderhoud, kan het zo zijn dat er tijdelijk geen lagevloerbussen en -trams kunnen rijden op een bepaalde lijn. Actuele informatie hierover wordt op de website gepubliceerd.

Toekomst

De afgelopen jaren heeft de RET al diverse maatregelen genomen zoals de uitbreiding van het TramPlusnetwerk en de aanschaf van lagevloerbussen met rolstoelvoorziening. In de loop van 2009 gaan nieuwe trams (Citadis 2) worden ingezet, zodat er afscheid genomen kan worden van de oude, niet-toegankelijke trams. En samen met de stadsregio Rotterdam zet de RET zich in om de toegankelijkheid van tram- en bushaltes verder te verbeteren.

Verkrijgbaarheid folder

In Rotterdam en omgeving hebben alle abonnees van het MEE Magazine - het magazine voor mensen met een beperking - de folder samen met het magazine thuis gekregen. Verder is de folder verkrijgbaar bij de RET Servicewinkel aan de Coolsingel 141 en bij alle RET Verkoop- & Informatiepunten. Voor meer informatie kunnen reizigers hier kijken of contact opnemen met RET Klantenreacties, 0800-6061 (gratis).
---