Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 12-06-2008

Ministerie deelt kritiek AOb op salarisplan bestuurders voortgezet onderwijs

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt heeft stevige kritiek op de Beloningsleidraad Bestuurders Voortgezet Onderwijs. De mogelijke stijging van de salarissen met gemiddeld 37 procent noemt zij fors. De systematiek is bovendien niet in overeenstemming met de richtlijnen voor de beloning in de publieke sector, die stelt dat aangesloten moet worden bij het voortgezet onderwijs zelf en niet moet worden gekeken naar managers daarbuiten. Zij heeft 'haar zorgen' over de beloningsleidraad tegenover de voorzitter van de werkgeversorganisatie VO-Raad uitgesproken.

"Haar kritiek is voor ons een belangrijke steun in de rug sinds wij de voorstellen voor enorme stijging van de bestuurderssalarissen in de openbaarheid hebben gebracht", aldus Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond. "Wat ons betreft blijven directies én bestuurders onderdeel van een normale cao voor het voortgezet onderwijs om onverklaarbare stijgingen en bonussen te voorkomen. Het voorgestelde model heeft geen draagvlak onder het personeel."

De AOb uitte begin deze maand felle kritiek op de Beloningsleidraad die eind mei door de ledenvergadering van de werkgeversorganisatie VO-Raad is aangenomen. Daaruit blijkt dat directeuren van scholen die overstappen op een bestuurdersmodel met een raad van toezicht er gemiddeld 37 procent op vooruitgaan. Van Bijsterveldt deelt die kritiek, zo blijkt uit haar antwoord op Kamervragen van CDA-Kamerlid Jan de Vries. In de brief aan de Kamer schrijft zij: 'De afstand tussen de maximale beloning voor bestuurders en het salarismaximum in de cao vind ik fors.'

Belangrijker is de fundamentele kritiek op de door de werkgevers voorgestelde beloningssystematiek van hun eigen salaris. Deze hangt in het voorstel af van de ontwikkelingen bij andere managers. Volgens Van Bijsterveldt is dat niet in overeenstemming met het advies van de commissie Dijkstal. Die schrijft voor dat de 'hoogte en ontwikkeling van de beloning aan moet sluiten bij het loongebouw in de eigen sector.'verder rammelt de beloningsleidraad van de vo-werkgevers op meer punten, bijvoorbeeld als het gaat om bonussen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Volgens haar is 'verheldering en aanscherping' nodig.

Volgens Van Bijsterveldt moeten bonden en werkgevers afspraken maken over de beloningsstructuur van directies en bestuurders in het voortgezet onderwijs. Welke bestuursvorm zij ook kiezen, die beloning moet wat haar betreft in de cao geregeld worden. "Dat is precies wat wij met de huidige onderhandelingen van de cao voortgezet onderwijs aan het doen zijn", aldus Dresscher, "maar die gesprekken verlopen nogal moeizaam."

coördinator communicatie AOb

06-12967847


---- --