Gemeente Oldenzaal


Bovengemiddelde score voor ondernemersklimaat in Oldenzaal

gepubliceerd op : 11-6-2008

De gemeente Oldenzaal heeft de cijfers 7 en 6,3 gekregen van haar ondernemers voor respectievelijk het ondernemersklimaat en de gemeentelijke dienstverlening. Dit blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Oldenzaal eind vorig jaar uit heeft laten voeren door onderzoeksbureau TNS NIPO.

Het onderzoek wordt ook in andere gemeentes gehouden. Gemiddeld scoren de deelnemende gemeentes dit jaar een 6,7 voor het ondernemersklimaat en een 6,0 voor de gemeentelijke dienstverlening.

Het onderzoek is in Oldenzaal ook in 2003 en 2005 gehouden. In vergelijking met deze jaren is het waarderingscijfer voor de gemeentelijke dienstverlening met 0,1% gestegen. Het cijfer voor het ondernemersklimaat is gelijk gebleven ten opzichte van 2005 en toegenomen ten opzichte van 2003. Dit is een erg goede prestatie omdat Oldenzaal in 2005 ook al bovengemiddeld scoorde en de gemeente dit niveau heeft weten vast te houden.

Tijdens het onderzoek zijn telefonisch in totaal 125 ondernemers uit diverse branches en bedrijfsgroottes ondervraagd. Diverse aspecten van het ondernemersklimaat zijn onderzocht. De aspecten die voor de Oldenzaalse ondernemers het zwaarst meetellen zijn in volgorde van belangrijkheid: het woonklimaat en veiligheid, verkeersbeleid en parkeren, ruimtelijk aanbod, ar-beidsmarktbeleid, dienstverlening en vergunningverlening en startersbeleid. Wat opvalt is dat alle aspecten goed worden gewaardeerd op één na, namelijk de snelheid van afhandeling van verzoeken. Aanbevolen wordt om daar aandacht aan te schenken. Daarnaast is het zaak het huidige niveau vast te houden en te versterken.

Dat bedrijven ondanks het goede ondernemersklimaat weggaan uit Oldenzaal heeft veelal andere redenen, zoals de uitbreidingsmogelijkheden op bestaande of nieuwe locaties. Het aantal arbeidsplaatsen in Oldenzaal is sinds 2000 met 29 % gestegen tot
19.350. Het aantal vestigingen is sinds 2000 met 344 toegenomen tot
1717 (+25%) Oldenzaal heeft in vergelijking met de Netwerksteden en NOT-gemeenten met afstand de sterkste groei. Dit geldt ook in vergelijking met andere gemeenten in Twente en Overijssel.