Gemeente Son en Breugel


Ingebruikname nieuwe beveiligingsplan Ekkersrijt

Op donderdag 12 juni 2008 stelt mevrouw Annemarie Moons, Gedeputeerde van Economische Zaken van provincie Noord-Brabant, samen met burgemeester Hans Gaillard van Gemeente Son en Breugel het nieuwe beveiligingsplan voor Ekkersrijt in werking

---

Dit vindt plaats in het gebouw van Tegema, Sciencepark Eindhoven 5080. Hiermee ronden zij een uniek en grootschalig beveiligingsproject voor Nederland af.

Ekkersrijt veilig
De Stichting Beveiliging Bedrijven Ekkersrijt, afgekort S.B.B.E., is initiatiefnemer van dit beveiligingsplan. Burgemeester Hans Gaillard is voorzitter van de stichting. Het bestuur van S.B.B.E. bestaat verder uit een afvaardiging van de ondernemers van het industriepark Ekkersrijt, de politie Best, Oirschot, Son en Breugel en de lokale brandweer. Doel van het beveiligingsplan is op Ekkersrijt een maximaal veiligheidsniveau te creëren voor criminaliteit, brandveiligheid, calamiteiten etc. Op deze manier wordt voor de ondernemers een veilig ondernemersklimaat gerealiseerd waarbinnen ondernemers, hun werknemers en klanten zich op het industriepark veilig voelen. Daarnaast ondervinden ondernemers minder schade en zal de waarde van het onroerend goed door een veilige omgeving behouden blijven.

Slimme camera's
Om het beveiligingsplan in gebruik te kunnen nemen heeft S.B.B.E. diverse maatregelen getroffen. Meest in het oog springend zijn de zogenaamde slimme camera's, die van intelligente software zijn voorzien. Vanuit de toezichtruimte worden alle openbare wegen in de gaten gehouden en bij verdachte situaties wordt direct ingegrepen. Daarnaast is het openbaar groen aangepast, zodat er goede zichtlijnen ontstaan en er voor criminelen weinig ruimte is om zichzelf of de buit te verbergen. Sluiproutes zijn komen te vervallen en vluchtwegen zijn afgesneden door aanpassing van de toegangswegen. Donkere plekken zijn voorzien van verlichting en tot slot is een beveiligingscoördinator in de persoon van de heer Bert Nieuwenhuis benoemd. De heer Nieuwenhuis is als voormalig politiefunctionaris in de Gemeente Son en Breugel voor velen een bekend gezicht. Hij zal het beveiligingssysteem voortdurend op goed functioneren controleren, daar waar nodig maatregelen nemen en verbetervoorstellen doen aan het bestuur van S.B.B.E. Daarnaast onderhoudt hij contacten met de ondernemers en probeert hij meer leden te werven.

Uniek voor Nederland
Er is een centrale meldkamer gebouwd, waarop uiteindelijk alle industrieparken in de gehele regio Zuid-Oost Brabant kunnen worden aangesloten. Vooral uniek is dat het een publiekprivate meldkamer is. Dat betekent dat er zowel de signalen voor de politie, brandweer en ambulancedienst worden verwerkt, alsook die van private instellingen zoals industrieparken en individuele bedrijven. Dit systeem levert bij incidenten een tijdsbesparing van 15 minuten op. Verder worden hier alle beelden vastgelegd zodat snel conclusies kunnen worden getrokken over oorzaak, gevolg, daders, werkmethoden etc. Hierdoor wordt opsporing vergemakkelijkt en is verbetering van de gekozen aanpak continu mogelijk.

Investering
In het beveiligingsplan is EUR 825.000,- geïnvesteerd. De overheid heeft vanwege het innovatieve project een substantiële bijdrage geleverd. Zo hebben het ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord Brabant en het Industrieschap Ekkersrijt een subsidie verleend van EUR 550.000,-. Het resterende bedrag van EUR 275.000,- hebben de ondernemers die lid zijn van de S.B.B.E. betaald. Het budget voor de jaarlijkse exploitatie bedraagt EUR 225.000,-. Met het aantal deelnemers (ruim 60%) is de exploitatie sluitend. Alleen bij 100% deelname draagt ieder naar evenredigheid bij aan de kosten. De ondernemers op Ekkersrijt die nog geen lid zijn van S.B.B.E. zullen nadrukkelijk benaderd worden.

Deal
S.B.B.E. heeft een deal gesloten met grotere
verzekeringsmaatschappijen, waardoor leden een korting tot 20% op hun bedrijfs- en opstalverzekering kunnen bedingen. Dit maakt het naast de bijdrage aan een maximaal veiligheidsniveau op Ekkersrijt, aantrekkelijk voor ondernemers om deel te nemen.