NEN


Informatiebijeenkomst toegankelijkheid van gebouwen

dinsdag 1 april 2008, 11:40

Op 12 juni 2008 organiseert NEN, het centrum van normalisatie, in Delft een informatie-ochtend over de ervaringen met NEN
1814 Toegankelijkheid van buitenruimten, gebouwen en woningen in de praktijk. De doelstelling van de bijeenkomst is te peilen in hoeverre marktpartijen behoefte hebben aan herziening van de norm uit 2001.

Toegankelijk gebouw
Het belang van toegankelijkheid van gebouwen zal nauwelijks discussie opleveren. Echter hoe dat te realiseren is een lastige vraag. De praktijk wijst uit dat organisaties van goede wil zijn, maar vaak niet weten waar mogelijke problemen zich kunnen voordoen. NEN heeft daarom een hulpmiddel ontwikkeld. De eisen waaraan een toegankelijk gebouw zou moeten voldoen zijn vastgelegd in NEN 1814. Deze norm kan worden gebruikt om aan te geven welke onderdelen van de gebouwde omgeving aan welk prestatieniveau (aanpasbaar, bezoekbaar, bruikbaar en integraal toegankelijk) moeten voldoen. Hoewel de norm primair voor nieuwbouw is geschreven is NEN 1814 ook goed bruikbaar bij aanpassing van bestaande situaties. NEN 1814 is afgestemd op de vierde druk van het Handboek voor Toegankelijkheid.

Doelgroep
Deze informatiebijeenkomst wordt georganiseerd met medewerking van de CG-raad en de TU Delft. De doelgroep bestaat uit opdrachtgevers van overheden (van landelijk tot gemeentelijk), ontwikkelaars, gebouweigenaren en -beheerders (ondere andere toerisme) en vertegenwoordigers van verschillende belangenorgansiaties voor gehandicapten.

Europese initiatieven
Tegelijkertijd lopen er ook op Europees niveau een aantal zaken waarover NEN u op 12 juni 2008 kan informeren. Bijvoorbeeld een haalbaarheidsstudie over toegankelijkheid van toeristenoorden en een mogelijk Europees normontwikkelingsproject over toegankelijkheid van gebouwen.

Informatie
Deelname aan de informatiebijeenkomst is kosteloos. Voor meer informatie over de informatiebijeenkomst kunt u contact opnemen met: ir. Annet van der Horn van NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 286 of annet.vanderhorn@nen.nl.