Ingezonden persbericht


Nr. 7189, woensdag 11 juni 2008

Gezamenlijke start met Elektronisch Kind Dossier in Utrecht

Provincie en gemeenten slaan handen ineen

Vandaag hebben provincie en gemeenten in Utrecht overeenstemming bereikt over het gezamenlijke aanbesteden van de software voor het Elektronisch Kind Dossier. Met het Elektronisch Kinddossier is een betere uitwisseling van gegevens mogelijk over de gezondheid van kinderen tussen alle instanties die een rol hebben in de jeugdgezondheidszorg. De verwachting is dat kinderen daardoor sneller en beter geholpen kunnen worden. De Utrechtse partijen hebben hiervoor de handen ineen geslagen en dat is uniek in Nederland. Door niet ieder voor zich, maar juist gezamenlijk aan te besteden wordt een provinciebrede uitwisseling van gegevens veilig gesteld. De 3 GGD-en zijn verantwoordelijk voor de aanbesteding; de gemeente Utrecht treedt namens alle gemeenten op als penvoerder en organiseert de aanbesteding. Uiterlijk januari 2009 moet de implementatie starten.

Gemeenten en provincie hebben daarnaast afspraken gemaakt over een ander belangrijk elektronisch instrument: de lokale Verwijsindex. Met dit elektronische systeem kunnen organisaties sneller en beter risico's bij kinderen en jongeren signaleren. De gemeenten hebben een gezamenlijke aanpak afgesproken. De provincie biedt de gemeenten een 'versnellingskamer' aan, een methodiek om in korte tijd afspraken te maken tussen alle partijen die met het systeem gaan werken. Vanaf 2009 wordt de Lokale Verwijsindex gefaseerd in alle Utrechtse gemeenten ingevoerd.

De afspraken zijn gemaakt in het kader van het programma Utrechtse Jeugd Centraal dat onder regie van de provincie is opgesteld. "We hebben met elkaar een mooi en aansprekend programma opgesteld; nu is het tijd voor de uitvoering. Dit zijn belangrijke stappen en op deze weg gaan we door. Samen gaan we komende jaren meer vernieuwen, ontwikkelen en verbeteren. Samen werkt 't!", aldus Marian Dekker, Gedeputeerde Jeugd, Onderwijs, Zorg, Participatie en Bestuurlijke Organisatie.



Ingezonden persbericht