Persbericht
03-06-2008
Langdurige betrokkenheid niet meer vanzelfsprekend bij Nederlandse pinksterkerk
Pinksterbeweging groeit explosief
11 juni presenteert de Vrije Universiteit in een publieksevenement de resultaten van onderzoek naar de pinksterbeweging of het pentecostalisme. Sinds 2004 vindt in het door NWO gesubsidieerde onderzoeksproject Conversion careers and culture politics in global pentecostalism onderzoek plaats naar pinksterkerken in onder meer Nederland, Mozambique, Japan en Nicaragua. Een van de conclusies van de onderzoekers is dat de pinksterbeweging in Nederland een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het zelfbeeld van migranten en dat ook de pinksterkerk te kampen heeft met minder vanzelfsprekende betrokkenheid van gelovigen. Aansluitend aan het publieksevenement vindt op 12 en 13 juni de internationale conferentie plaats waar de resultaten door de diverse onderzoekers voor collega's worden toegelicht.
Wereldwijd is de pinksterbeweging de snelst groeiende tak van het christendom. Centraal in het Pentecostalisme staan de 'gaven van de heilige geest', zoals genezing en spreken in tongen (glossolalie). De wereldwijde groei is te danken aan een nieuwe vorm, het neo-Pentecostalisme, waarin onder meer de 'health and wealth' gedachte centraal staat: Als een gelovige iets weggeeft aan God, meestal geld, zal hij of zij dat veelvoudig oogsten.
De onderzoekers zullen diverse aspecten van de mobiliteit van het mondiale christendom bespreken zoals de groei van Pinksterkerken in het zuiden van de wereld, de komst van Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische zendelingen naar Nederland, de globalisering van de Evangelicalen in Nederland en het gebruik van allerlei media. Hiermee willen ze een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over de betekenis van religie in de Nederlandse samenleving.
Na de presentatie van de onderzoeksresultaten zal een reactie volgen van een forum dat bestaat uit onder meer Gerrit de Feijter (Protestantse Kerk Nederland), Kathleen Ferrier (CDA en voormalig coördinator van SKIN), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Robert Calvert (oprichter van SKIN, de organisatie van migrantenkerken in Nederland).
Vrije Universiteit Amsterdam
Vrije Universiteit Amsterdam