Mooiere leefomgeving voor Zuid-Hollanders
Zuid-Hollands Cultuurplan 2009-2012 voor mooiere leefomgeving en deelname van meer mensen aan culturele activiteiten
De ruimtelijke kwaliteit in Zuid-Holland versterken: dat is een van de hoofdlijnen in het Cultuurplan 2009-2012 'Mooi en Meedoen', dat 3 juni door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Cultuur draagt bij aan een beter woon- en vestigingsklimaat en daarmee aan de economische doelstellingen van de provincie, waardoor het een volwaardige plek verdient bij de inrichting van de openbare ruimte. De nieuwe Wet ruimtelijke ordening biedt hiervoor goede kansen. Zuid-Holland richt zich daarbij onder meer op haar talrijke molens, de archeologische beleving en kunst bij infrastructurele projecten.
Zuid-Holland gaat zich concentreren op de cultuurtaken die horen bij de RO-taken: het integrale omgevingsbeleid waarbij cultuur wordt gekoppeld aan ruimtelijke ordening, water, groen en vrijetijdsbeleid. Monumenten, contouren van dorpen, kerkspitsen, zichtlijnen op het cultuurlandschap, verhalen en gebruiken van inwoners, archeologie, molens: alle fungeren ze als uitgangspunt en inspiratiebron bij nieuwe plannen. Waar mogelijk en gewenst worden deze culturele waarden verankerd in de Provinciale Structuurvisie.
Monumentale structuren en landschappen
Zuid-Holland bezit een aantal structuren en landschappen van bijzondere cultuurhistorische waarde. Het zijn iconen van de Hollandse identiteit: de landgoederenzone, de militaire verdedigingslinies waaronder de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie, het Fort Wierickerschans, de oude vaarwegen en trekvaarten, en tot slot het Unesco werelderfgoed Kinderdijk. Onder andere door middel van de Zuid-Hollandse themajaren 2008-2011 onderstreept de provincie hun belang voor de ruimtelijke kwaliteit.
Molens kenmerkend voor Zuid-Holland
Molens hebben een enorme 'ensemblewaarde': ze vormen een kansrijke combinatie van cultuurhistorie, natuur, landschap, waterbeheer en vrije tijd. Al sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Zuid-Holland specifiek beleid om haar vele molens te behouden, te ontwikkelen en te beschermen. Ook de komende jaren zal de provincie, via de Provinciale Structuurvisie, de molens handhaven en waar mogelijk de vrije windvang (de 'molenbiotoop') herstellen. Het Deltaplan Molens moet in 2012 de restauratieachterstanden hebben weggewerkt.
Zichtbare en beleefbare archeologie
Zuid-Holland is archeologisch uniek, maar de zichtbaarheid ervan is minimaal. Het 'verhaal' is nodig om de resultaten van archeologisch onderzoek toegankelijk te maken voor ruimtelijke ontwerpers en het brede publiek. Het kan de historie van een plek voor het voetlicht te brengen door delen ervan te visualiseren en beleefbaar te maken. Om dat te stimuleren en faciliteren, ontwikkelt de provincie drie instrumenten. Er wordt een ontwerpgrammatica ontwikkeld die gebaseerd is op archeologisch erfgoed. Deze ontwerpgrammatica helpt om archeologische vindplaatsen te visualiseren. Ook wordt de bestaande toolkit voor gemeentelijke beleidsmakers uitgebreid, en worden tot slot praktische handreikingen en nieuwe ontwerpen verspreid in een voorbeeldenboek.
Kunst in uitvoering
De percentageregeling kunst bij infrastructurele projecten, die Zuid-Holland sinds 2003 hanteert, wordt wegens succes voortgezet. De aanleg van de N470 was het eerste project waar de regeling werd toegepast, en naar tevredenheid. De verandering van de omgeving komt met behulp van kunst tot leven. Ook bij de aanleg van de RijnGouweLijn zal kunst worden ingezet.
De komende jaren ligt de nadruk wel meer op blijvende in plaats van eenmalige kunst(activiteiten). Ook wordt kunst, behalve aan infrastructuur, gekoppeld aan projecten op het gebied van groen en water.
Het Cultuurplan in het kort
Het Cultuurplan 2009-2012 bevat de kaders, ambities en visie voor het cultuurbeleid van Zuid-Holland voor de komende jaren. De titel Mooi en Meedoen verwijst naar de twee hoofdambities: versterken van de ruimtelijke kwaliteit en vergroten van het aantal mensen dat - liefst actief - iets doet aan cultuur.
Het Cultuurplan wordt 25 juni behandeld door Provinciale Staten.
Bron: afdeling Communcatie, telefoon 070 - 441 66 22
Provincie Zuid-Holland