Persbericht
CIBER richt datawarehouse in bij Sint Maartenskliniek
~ ICT-dienstverlener heeft kant-en-klare datawarehouse-oplossing voor nieuwe DBC-bekostigingsmethodiek ~
Eindhoven, 11 juni 2008 ICT-dienstverlener CIBER heeft een nieuw datawarehouse ingericht bij de Sint Maartenskliniek, een ziekenhuis in Nijmegen en Woerden dat is gespecialiseerd in houding en beweging. De Sint Maartenskliniek kan hierdoor als eerste ziekenhuis in Nederland de gehele facturatie uitvoeren op basis van de zogeheten Diagnose Behandel Combinaties (DBC). Deze datawarehouse-oplossing kan door CIBER ook worden uitgerold bij andere ziekenhuizen die gaan werken met DBC s.
Een DBC bestaat uit alle verrichtingen van een ziekenhuis en een medisch specialist die voortkomen uit de zorgvraag van een patiënt. In plaats van het apart in rekening brengen van elke verrichting, krijgt een patiënt één DBC per diagnose. Deze bekostigingsmethodiek is in 2005 ingevoerd door de overheid en wordt door steeds meer zorginstellingen toegepast, onder toeziend oog van het ministerie van VWS en brancheorganisaties zoals DBC Onderhoud.
De Sint Maartenskliniek loopt voorop in deze ontwikkeling: voor het hele zorgaanbod heeft het ziekenhuis afspraken gemaakt met zorgverzekeraars op basis van DBC s. Om dit experiment aan te kunnen gaan, moest echter een nieuw ziekenhuisinformatiesysteem worden ontwikkeld bij de Sint Maartenskliniek. CIBER heeft het datawarehouse vernieuwd, aangezien de oude database niet was ingericht om alle benodigde patiëntinformatie boven water te krijgen.
In een relatief kort tijdsbestek van acht weken is het nieuwe datawarehouse opgeleverd. Informatie uit bestaande databases werd overgeheveld naar het datawarehouse en vervolgens is een rapportageomgeving ontwikkeld voor de specialismen reuma, orthopedie en revalidatie. CIBER heeft de bestaande dataomgeving geoptimaliseerd, onder andere door het gebruik van slimme software . CIBER heeft samen met de kliniek alle data geïntegreerd en op het juiste kwaliteitsniveau gebracht. Daarnaast zijn modules ingericht op het gebied van datakwaliteit, DBC- validatie, kostprijstoerekening, planning en een standaardformat voor data-uitwisseling (HL7).
Manager Financieel Economische Zaken van de Sint Maartenskliniek, Herbert Hoevenaren: We hebben vanaf het begin veel vertrouwen gehad in de aanpak van CIBER. CIBER heeft ook veel ondersteuning geboden op gebieden waar de projectfocus niet lag, maar waar wel hulp nodig was. Zo heeft CIBER onze afdeling Informatieplanning & Automatisering duidelijk op een hoger niveau getild. Goede communicatie tussen CIBER en onze stuurgroep van SMK zorgde er bovendien voor dat CIBER het project netjes binnen de budgetafspraken heeft afgerond.
Het succes van dit project maakt het voor CIBER mogelijk een soortgelijke oplossing uit te rollen bij andere zorginstellingen. Registratie en facturatie op basis van DBC s worden steeds verder verplicht door de overheid, waardoor veel ziekenhuizen de komende jaren hun datawarehouse opnieuw zullen moeten inrichten. De oplossing die we hebben ontwikkeld voor de Sint Maartenskliniek kan dienen als quick-start om elders relatief snel en efficiënt een datawarehouse in te richten , zegt Paul van Geelen, Service Line Manager van CIBER. Zorginstellingen kunnen zo veel besparen op ontwikkelingskosten. We zijn al met vier ziekenhuizen in gesprek om een DBC-datawarehouse te implementeren.
(475 woorden)