Kansen voor nieuwe economie op Brabants platteland
Tilburg (11 juni 2008) Kloosters voor mensen die op een wachtlijst staan voor zorg die nog niet geleverd kan worden. Boerenhoeves als aantrekkelijke woon- en werkplekken voor internationale kenniswerkers en hun gezinnen. En ouderen die zelf in hun dorp hun eigen woon- en zorgvoorziening regelen. Zo maar drie marktkansen die de komende decennia kunnen bijdragen aan een robuuste en duurzame economische ontwikkeling van het Brabantse buitengebied.
De voorbeelden staan in het onderzoek Nieuwe Markten in het Brabantse Land dat een onderzoeksconsortium onder leiding van het Tilburgse kennisinstituut Telos heeft uitgevoerd in opdracht van ontwikkelmaatschappij Agro & Co Brabant. Provincie Noord-Brabant betaalde aan het onderzoek mee, waaraan ook circa 50 ondernemers en andere betrokkenen hebben meegewerkt.
Het Brabantse platteland is een vaak onderschatte economische grootheid. Het gebied neemt bijna de helft (45 procent) van de provinciale werkgelegenheid voor zijn rekening.Daarbinnen levert het totale agrocomplex een toegevoegde waarde van 4,25 miljard euro (ETIN 2007).
Als gevolgen van veranderingen in de primaire agrarische sector dreigt de economische vitaliteit van het platteland onder druk te komen staan. Vernieuwende verbintenissen van het agrocomplex met andere sectoren en markten kunnen nieuwe perspectieven bieden. Daarbij zijn vernieuwende verbintenissen met sectoren buiten het agrocomplex (systeeminnovatie) gewenst. De kracht van het onderzoek is dan ook volgens gedeputeerde Annemarie Moons (Economische Zaken) dat het breekt met het stereotype dat economische groei en behoud van het buitengebied (ruimtelijke ordening) elkaars natuurlijke vijanden zijn. Alle suggesties uit het rapport laten innovatie en economische groei samengaan met behoud van de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van onze provincie. Je hebt dus het idee dat je wint zonder iets te verliezen.
Kansen en lange adem
Jac Warmerdam, directeur Agro & Co Brabant: Er is veel in beweging op het Brabantse platteland. Veel initiatieven zijn echter versnipperd, subsidieafhankelijk en op zichzelf gericht. Er moet meer in netwerken worden gewerkt. Verbinding moet worden gezocht met opkomende nieuwe markten, zoals de kenniseconomie, senioreneconomie, retail-vrijetijdsbesteding, multi-media/entertainment en de bezinningseconomie. Echte robuuste duurzame economische ontwikkeling van het landelijk gebied vraagt volgens Warmerdam om visie, actieve betrokkenheid van ondernemers, maximale ontwikkel- en experimenteerruimte, een faciliterende en meedenkende overheid en lange adem. De studie van Telos biedt ons het denkkader en geeft houvast.
Nieuwe Markten in het Brabantse Land (NMBL) presenteert vijf concrete concepten voor een vitaler Brabantse platteland: " Bossen van Bezinning (zorg & zingeving)
" Ons Dorp (senioreneconomie)
" Levendige Langstraten (retail - vrijetijdsbesteding) " Erven voor Ontwikkeling (kenniseconomie)
" Spelend Netwerk (multi-media/entertainment)
Agro & Co gaat zelf de komende periode twee van bovenstaande thema s (Bossen van Bezinning, Erven voor Ontwikkeling) verder uitwerken, samen met ondernemers, gemeenten, woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen en ontwikkelaars die al concrete belangstelling hebben getoond. Voor enkele van de beschreven nieuwe markten liggen ook kansen voor andere partijen om hieraan invulling te geven, zoals bijvoorbeeld het Brabants Bureau voor Toerisme.
Bossen van Bezinning
Met Bossen van Bezinning kan het religieuze erfgoed in Brabant een nieuwe dimensie worden meegegeven die recht doet aan de oorspronkelijke functie. Brabant kent een groot aantal kloosters waarvoor op (korte) termijn een nieuwe bestemming gevonden moet worden. Vaak worden de fraaie gebouwen verbouwd tot appartementencomplexen. Agro & Co denkt de religieuze complexen een functie te kunnen laten behouden in lijn met de oorspronkelijke intenties van de kloosterordes (bezinning, zorg). Zo bestaat er in de zorg een groeiende behoefte aan zogeheten overbruggingszorg, tijdelijke zorg voor mensen die op de wachtlijst staan. Deze functie zou prima vervuld kunnen worden vanuit een klooster.
Erven voor Ontwikkeling
Brabant heeft met Philips, ASML en de Universiteiten van Eindhoven en Tilburg centra met hoogwaardige werkgelegenheid binnen de grenzen. Deze maken deel uit van een grensoverschrijdende kenniseconomie waarbinnen werkgevers internationaal wedijveren om hoger opgeleide kenniswerkers. Een aantrekkelijke woon- en werkomgeving kan voor internationale kenniswerkers doorslaggevend zijn bij hun keuze voor een (Brabantse) werkgever. Meestal betrekken deze expats een woning in de stad, terwijl Brabant een bijzonder fraai buitengebied heeft. Agro & Co ziet kansen om expats te helpen aan een aantrekkelijke woon-werkplek buiten de stad. In een hoogwaardig pension voor de eerste weken van verblijf of voor vaste bewoning gedurende een periode van 2 tot 4 jaar. Lokaties die daarvoor in aanmerking komen zijn landgoederen, buitens, buurtschappen en vrijkomende boerenhoeves.
----------
Over Telos
BioDsl is sinds 2006 actief in het onderzoek naar en de productie van nieuwe vormen van biodiesel. Een variant is autobrandstof uit de afvalstromen van plant en dier. BioDsl richt zich in eerste instantie op een productie van twee miljoen liter biodiesel per jaar (2008), met een doorgroei naar 10 miljoen l/j.
Over Agro & Co
Agro & Co Brabant is de ontwikkelmaatschappij voor de agrofoodsector en groene ruimte in Brabant. Agro & Co ondersteunt innovatieve ondernemers in de vroegste ontwikkelingsfase van hun bedrijf. Zo nodig verstrekt Agro & Co via haar kapitaalfonds risicodragend vermogen om ondernemers de laatste stap naar marktintroductie te kunnen laten zetten. Voor meer informatie kunt u terecht op
Noot voor de redactie (
Ingezonden persbericht