Ingezonden persbericht


ARCHITECTUUR: OVER GRENZEN
Wat zijn de grenzen in de architectuur en wie bepaalt ze?

ARCHITECTUUR: OVER GRENZEN

DI.11 MAART ELITAIRE GRENZEN
Wie bepaalt hoe de openbare ruimte eruit ziet? En moet dat anders? In de afgelopen jaren klonk regelmatig de kritiek over saaie blokkendozen in de stad. Willen we de mondige burger meer invloed geven over wat gebouwd wordt? Minister Plasterk vindt dat gemeenten meer inspraak moeten regelen. Hoe zou dat werken? Met: Pieter Weijnen, architect FARO Architecten, ontwikkel- de de 'Architectuur smaaktest': Flip ten Cate, directeur Federatie Welstand; Jan Benthem, architect nieuw Utrecht CS, Benthem Crouwel Architecten en Tom Leest, senior-advsieur Inspraakpunt. DI.8 APRIL STADSGRENZEN
Vinex locaties zetten al jaren de toon in de Nederlandse bouwwoede. Alles wordt ingetekend en vol- gebouwd. Maar steden moeten ook ontmoetingsplekken van het onverwachte zijn waar het borrelt en broeit. Die plekken kun je niet aanleggen, die ontstaan. Waarom heeft een stad die rafelranden nodig? Moet een stad ooit helemaal af zijn? Is er een verband tussen broedplaatsen en onkruid? Met o.a.: David Hamers, Ruimtelijk Plan Bureau, auteur 'Niemandsland'; Rikkert Paauw en Bou- dewijn Rijff, de Vechtclub; Bart Witte en Luc Jansens, Expodium; Toine Heijmans, journalist, auteur `La vie vinex'; Maik ter Veer, Robodock; Willem Sulsters, TCN Property Projects. Met beel- den uit de film 'TusseNLand' van Ben van Lieshout. Moderator: Patrick van der Heijden, Tinker Imagineers.
DI.13 MEI LANDSGRENZEN
Steden kijken naar elkaar voor samenwerking bij de inrichting van hun publieke ruimte. Op tal van terreinen kunnen steden ervaringen en inzichten delen en inzetten voor hun plannen in de toe- komst. Wij onderzoeken de mogelijkheden en de gevolgen van een dergelijke samenwerking. Met o.a.: Arlette Kerkhof, HKU, leider : 'Agora: Cities for People' project; Robert Kloosterman, hoogleraar economische geografie en planning UvA, Hans Sakkers, hoofd Bestuurlijke, Internatio- nale en Subsidiezaken Gemeente Utrecht.
DI.10 JUNI HISTORISCHE GRENZEN VAN ARCHITECTUUR
We willen de geschiedenis zo authentiek mogelijk bewaren. In Utrecht wil men het middenschip van de Dom herbouwen. Moeten onze binnensteden de openluchtmusea blijven die ze zijn? Het herbouwen van de geschiedenis roept naast vragen over onze architectonische vooruitgang, vooral ook vragen over vooruitgangsdenken en geloof in de toekomst in het algemeen op. Past een moder- ne flat in dat plaatje? Kunnen we verder kijken dan onze geschiedenis? Met o.a.: Hans van Houwe- lingen, kunstenaar.
locatie. TUMULT, Domplein 5, Utrecht
aanvang. 20.00 uur
info en reserveren. www.tumultdebat.nl / 030 2332430 De debatreeks Architectuur: Over Grenzen is tot stand gekomen met ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor Architectuur


---- --