Provincie Zuid-Holland
MET MOLENS EEN MOOIERE PROVINCIE
De waarde van de Zuid-Hollandse molens moet behouden en versterkt worden, en meer dagjesmensen en toeristen moeten de molens gaan bezoeken. Dat is een van de actiepunten uit het Cultuurplan 2009-2012 'Mooi en Meedoen', dat 3 juni door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. De titel verwijst naar de twee hoofdambities in het plan: verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en verhoging van het aantal mensen dat - passief of actief - met cultuur bezig is.
Cultuur verdient een volwaardige plek bij de inrichting van de openbare ruimte. De nieuwe Wet ruimtelijke ordening biedt hiervoor goede kansen. De ruim 225 molens in Zuid-Holland ook.
Meer toeristen en dagjesmensen voor molens
Om de toeristische en recreatieve potentie van de Zuid-Hollandse molens nog beter te benutten, richt de provincie zich de komende jaren op de informatievoorziening en de bereikbaarheid. Via internet wordt actuele informatie beschikbaar gesteld over wanneer welke molens open zijn. Een flink deel van de Zuid-Hollandse molens wordt gemakkelijker bereikbaar met het openbaar vervoer, te voet, op de fiets of over water.
Dat is niet in de laatste plaats van toepassing op Kinderdijk: 2009 en 2010 worden gebruikt om de bereikbaarheid van dit werelderfgoed aan te pakken. Ook zoekt de provincie samen met ondernemers naar mogelijkheden om de culturele kwaliteit en identiteit van het gebied beter te benutten.
Behoud, ontwikkeling en bescherming van Zuid-Hollandse molens
Al sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Zuid-Holland specifiek beleid om haar vele molens te behouden, te ontwikkelen en te beschermen. Ook de komende jaren zal zij, via de Provinciale Structuurvisie, het belang van de molens voor de kwaliteit van het Zuid-Hollandse landschap waarborgen en het recht op vrije windvang (de 'molenbiotoop') handhaven dan wel herstellen. Ook voeren GS een meerjarige subsidieregeling uit gericht op de instandhouding, restauratie en het draaien van molens. Door samenwerking met het rijk willen GS ervoor zorgen dat op een zo efficiënt mogelijke manier overheidsmiddelen worden geïnvesteerd in de Zuid-Hollandse molens.
De provincie wil daarnaast de vrijwillige molenwereld professionaliseren door, waar gewenst, grotere rechtspersonen te vormen. Dat zien GS als een oplossing voor de steeds complexere vraagstukken waar moleneigenaren voor komen te staan. Tot slot moeten met de uitvoering van het Deltaplan Molens de meest urgente restauratieachterstanden in 2012 zijn weggewerkt.
De meerwaarde van molens
Molens hebben een enorme 'ensemblewaarde': ze vormen een kansrijke combinatie van cultuurhistorie, natuur, landschap, waterbeheer en vrije tijd. Daarmee geven ze meerwaarde aan de leefomgeving van mensen. Het zijn typische iconen van de Hollandse identiteit, met als bekendste voorbeeld het Unesco werelderfgoed Kinderdijk. Daarmee vormen ze bovendien een toeristische attractie van formaat en dragen ze bij aan de economische doelstellingen van de provincie.
Het Cultuurplan in het kort
Zuid-Holland gaat zich concentreren op de cultuurtaken die horen bij de RO-taken: het integrale omgevingsbeleid waarbij cultuur wordt gekoppeld aan ruimtelijke ordening, water, groen en vrijetijdsbeleid. Zo fungeren molens als uitgangspunt en inspiratiebron bij nieuwe plannen. Dit wordt, waar mogelijk en gewenst, verankerd in de Provinciale Structuurvisie.
Het Cultuurplan 2009-2012 bevat de kaders, ambities en visie voor het cultuurbeleid van Zuid-Holland voor de komende jaren. De uitgangspunten zijn eerder bepaald in dialoog met externe partners. Het Cultuurplan wordt 25 juni behandeld door Provinciale Staten.
Het Cultuurplan is te vinden op www.zuid-holland.nl via Thema's/ Samenleving en Cultuur/ Cultuur (rechts in het venster 'Documenten').
Noot voor de pers:
Bron: afdeling Communcatie, telefoon 070 - 441 66 22