Ingezonden persbericht

Onderzoek PhiladelphiaSupport:

Vrij besteedbaar inkomen mensen met een verstandelijke beperking onder druk

In opdracht van PhiladelphiaSupport heeft de Christelijke Hogeschool Ede onderzoek gedaan naar de inkomenspositie van mensen met een verstandelijke beperking. Tweederde deel van de mensen die aan het onderzoek mee hebben gedaan, meldt dat het vrij besteedbaar inkomen in de afgelopen jaren is afgenomen.

Als belangrijkste oorzaken worden genoemd de stijging van eigen bijdragen en de extra kosten die gemaakt moeten worden voor de ondersteuning en de begeleiding vanwege verminderende zelfredzaamheid (kosten voor begeleiding tijdens vakanties en uitstapjes, administratie- en beheerskosten, meerkosten voor het wassen en kosten i.v.m. rechtsbescherming).

Het onderzoek is gedaan onder mensen met een verstandelijke beperking ouder dan 18 jaar, zowel thuiswonend en als niet thuiswonend. Er is zowel sprake van zorg in natura als zorg gefinancierd vanuit een PGB of een constructie waarbij zorg en wonen gescheiden zijn. De meeste mensen hebben een Wajong-uitkering. De grootste groep wordt gevormd door mensen die niet thuis wonen en zorg in natura ontvangen.

Vergeleken met de normbedragen die het NIBUD hanteert voor het vrij besteedbaar inkomen van mensen op bijstandsniveau, hebben mensen met een verstandelijke beperking een lager vrij besteedbaar inkomen.

Om een laag inkomen te compenseren kunnen mensen met een verstandelijke beperking een beroep doen op een uitgebreid stelsel van tegemoetkomingen, teruggaveregelingen en belastingmaatregelen. De kennis van betrokkenen van de regelingen laat te wensen over. Daar waar wel kennis is, leidt dat niet automatisch tot het gebruik van een regeling. Het niet-gebruik hangt samen met de administratieve rompslomp die men ervaart en de ingewikkeldheid van regelingen. Hierdoor lopen mensen geld mis. Een positieve uitzondering vormt het gebruik van de regeling Buitengewone Uitgaven.

Mensen met een verstandelijke beperking zijn voor hun aanspraken op regelingen sterk afhankelijk van een deskundig netwerk. Daarmee worden zij in een afhankelijke positie geplaatst.

PhiladelphiaSupport vindt dat het hele systeem van inkomensaanvullende maatregelen vereenvoudigd en toegankelijker moet worden zonder dat het negatieve inkomenseffecten voor betrokkene heeft. PhiladelphiaSupport heeft er bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op aangedrongen om het voorgenomen onderzoek naar zak- en kleedgeld uit te breiden naar het totale inkomensplaatje van mensen met een verstandelijke beperking.

Het volledige rapport PASSEN & METEN OF MEEDOEN? is te downloaden van: http://www.philadelphiasupport.nl/upload/documents/passen_&_meten_of_meedoen.pdf

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds verstandelijk gehandicapten.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht