Gemeente Loenen aan de Vecht


Beleidsplan maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vastgesteld

´Meedoen´ is de kortst mogelijke samenvatting van de Wmo. Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving, ongeacht een eventuele beperking.

De gemeente heeft er met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een behoorlijk takenpakket bij gekregen. Vanaf 1 januari 2007 is de gemeente verantwoordelijk voor het vormgeven van de maatschappelijke ondersteuning in de gemeente. Vanaf die dag verzorgt de gemeente de hulp bij het huishouden, via het Wmo-loket in het gemeentehuis. Inwoners kunnen bij dit loket terecht met al hun vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

Maar de Wmo houdt meer in. In die wet zijn negen prestatievelden opgenomen. Rond die onderwerpen moet de gemeente beleid formuleren.

Vorig jaar is eerst een visie op maatschappelijke ondersteuning geformuleerd, gevolgd door een uitgebreide inventarisatie van de negen prestatievelden. In het Beleidsplan maatschappelijke ondersteuning 2008-2011 gemeente Loenen zijn deze omgevormd tot vier themas:


· Leefbaarheid in Loenen: het doel van dit thema is het bevorderen van de sociale samenhang (tussen de mensen onderling) en het verbeteren van de leefbaarheid in de dorpen en wijken.


· Hulp bij opgroeien en opvoeden: kinderen moeten in een stimulerende en veilige omgeving kunnen opgroeien tot zelfstandige volwassenen. Als jeugdigen en hun ouders in de problemen raken moeten ze geholpen worden. Dit thema is bedoeld om problemen te voorkomen of in ieder geval zo vroeg mogelijk op te sporen


· Meedoen mogelijk maken in Loenen. Iedereen moet voldoende informatie en advies over alle onderwerpen rond de Wmo kunnen krijgen. Cliënten moeten op ondersteuning kunnen rekenen. Het centrale punt hiervoor is het Wmo-loket, maar ook op veel andere plaatsten is informatie te halen. Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving en zorgen ervoor dat andere mensen mee kunnen doen in de maatschappij. Ook talloze mantelzorgers helpen in onze gemeente een partner, familielid, kennis of buurtgenoot met een beperking. Hun inzet is groot en onmisbaar. De gemeente ondersteunt het belangrijke werk van vrijwilligers en mantelzorgers. Het is belangrijk dat mensen, ondanks een beperking, mee kunnen blijven doen. We proberen algemene voorzieningen zo in te richten dat mensen met een beperking hiervan ook gebruik kunnen maken. Toegankelijkheid (van gebouwen, activiteiten en voorzieningen) is belangrijk, maar ook de mogelijkheid voor mensen om zo lang mogelijk in de door hen zelf gewenste situatie te kunnen blijven wonen. Voor mensen die dit nodig hebben biedt te gemeente individuele verstrekkingen aan: hulp bij het huishouden, woningaanpassingen, vervoersvoorzieningen, rolstoelen, scootmobielen.


· Vangnet en zorg. Bij dit thema gaat het om voorzieningen die in de regio of de provincie worden aangeboden. Daklozen en slachtoffers van huiselijk geweld kunnen gebruik maken van maatschappelijke opvang. Voor huiselijk geweld is een apart Advies- en Steunpunt ingericht. Voor situaties waarbij geen vrijwillige, individuele hulpvraag aanwezig is (bijvoorbeeld bij ernstige verwaarlozing en vervuiling of gevaar voor de omgeving) is, ook voor onze inwoners, het Meldpunt Zorg en Overlast ingericht. Verslavingszorg is ondergebracht bij Centrum Maliebaan. Wij richten ons vooral op preventie van bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik bij de jeugd.

De gemeenteraad heeft het Beleidsplan MO in zijn vergadering van 28 mei vastgesteld. Burgemeester en wethouders gaan dit vierjarenplan uitvoeren. Jaarlijks werkt het college een aantal van de actiepunten uit het plan uit.

Het plan is te bekijken op www.loenen.nl. Bij de projectleider Wmo, Fred Nieuwesteeg, kunt u ook een exemplaar opvragen. Bij hem kunt u ook met alle vragen over het Wmo-beleid terecht. E-mail: f.nieuwesteeg@loenen.nl, tel. 0294-236278.


* BeleidsplanWmoLoenen280508.kl.def.pdf