Patiënt moet regie in handen krijgen

11/06/2008 15:45

Economic Development Board Rotterdam

it advies van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) geeft aan dat Rotterdam als zorgstad haar koploperspositie verder kan uitbouwen met onder meer een digitaal Zorgportaal. De EDBR overhandigde op 11 juni het advies 'Rotterdam: op kop in zorg' aan de wethouders Mark Harbers (Economie, Haven en Milieu) en Jantine Kriens (Volksgezondheid, Maatschappelijke opvang en Welzijn).

Zelfregie en zelfredzaamheid

In het EDBR-advies worden concrete stappen geschetst op basis van drie uitgangspunten:


1. het werkelijk bevorderen van zelfregie en zelfredzaamheid van burgers waardoor zorgprofessionals worden ontlast;


2. het versnellen van ICT-ontwikkelingen;


3. het opzetten van het publieke Zorgportaal Rijnmond.

De burger zal een aantal taken moeten overnemen die nu nog worden uitgevoerd door bijvoorbeeld zorgaanbieders. De zelfregie en zelfredzaamheid in de toekomstige zorg wordt vergeleken met het internetbankieren: veel zelf doen, maar ook meer eigen regie en daardoor voldoening.

Zelfredzaamheid bestaat ook binnen de woonsituatie, het zolang mogelijk thuis blijven wonen met ondersteuning van technologische toepassingen. Deze technologieën zullen verder ontwikkeld moeten worden, draadloze systemen zullen de overhand krijgen

De Rotterdamse zorgsector heeft landelijk een koploperspositie opgebouwd met het elektronisch Medicatiedossier. Het EDBR-advies geeft aan dat de stad Rotterdam haar koploperspositie als medische- en zorgstad kan uitbouwen en ziet het Zorgportaal Rijnmond als de eerste stap.

Via het Zorgportaal Rijnmond kan iedere Nederlander vanuit huis voorlichting en advies over medische klachten krijgen. Ook de communicatie met de zorgaanbieders kan via die weg door de patiënt worden geregisseerd. Standaardhandelingen als röntgendiagnostiek hoeven niet persé in een ziekenhuis te worden uitgevoerd. Dit kan ook lokaal in een professioneel ingericht wijkgezondheidscentrum.

Rotterdam moet het vestigingsklimaat scheppen waarin ondernemers en investeerders worden uitgenodigd in deze richting mee te gaan.

Het overhevelen van de regie naar de burger kan ver voor 2025 zijn voltooid. De EDBR adviseert dit traject snel in te zetten en het momentum in de regio te benutten.

Urgentie

De sector medisch en zorg is één van de drie economische speerpunten van Rotterdam, met een bovengemiddelde groei van werkgelegenheid in de stad. De komende jaren zal de vraag naar zorg zo

hard groeien, dat gevreesd wordt dat deze banenmotor gaat stokken door gebrek aan

arbeidskrachten. Redenen van deze groeiende zorgvraag zijn onder andere de toename van chronische ziekten, de vergrijzing en de toenemende bevolkingsgroei.

Nu is een op de tien werknemers actief in de zorg. Als er niets gebeurt zou rond 2025 één op vier werknemers in Nederland in de sector aan de slag moeten om aan de vraag te voldoen.

De EDBR ziet in deze bedreigende ontwikkelingen tegelijkertijd een duidelijke kans voor Rotterdam

om haar prominente positie verder uit te bouwen op het gebied van Zorginnovatie met belangrijke

economische spin off voor de stad.

Buitenboordmotor

De EDBR is een platform met ruim dertig opinieleiders uit het bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap en cultuur. De EDBR adviseert het College van Burgemeester & Wethouders, gevraagd en ongevraagd, over economische succesvolle sectoren en maakt zich sterk voor een snelle uitvoering van kansrijke (economische) projecten.

Meer informatie

Het advies 'Rotterdam: op kop in zorg' is in te zien en op te halen op www.edbr.nl





http://www.edbr.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,