TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

10 juni 2008

Meerderheid Nederlanders steunt stakingen buschauffeurs in streekvervoer

Vrijwel alle Nederlanders zeggen op de hoogte te zijn van de stakingen van buschauffeurs in het streekvervoer (99%). De mensen die op de hoogte zijn, vinden het overwegend acceptabel dat de buschauffeurs staken: 62 procent vindt het in meer of mindere mate acceptabel, 37% vindt het enigszins of volkomen onacceptabel.

Niet- en blancostemmers bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 vinden het vaakst dat de stakingsacties van de buschauffeurs acceptabel zijn (75%). Ook PvdA-stemmers (73%) en SP-stemmers (71%) staan overwegend achter de acties van de buschauffeurs. CDA-stemmers (55%), VVD-stemmers (51%) en GroenLinks-stemmers (40%) vinden de acties het minst vaak acceptabel.

1 | Informatie of niet: zes van de tien Nederlanders vinden stakingen acceptabel

Vindt u het acceptabel dat de buschauffeurs staken? Mensen die op de hoogte zijn (zonder informatie, n=595) Alle mensen (met informatie, n=600) % %
Volkomen acceptabel 15 16
Enigszins acceptabel 47 44
Enigszins onacceptabel 20 23
Volkomen onacceptabel 18 17
Weet niet/geen mening 1 0

Kwart Nederlanders geeft chauffeurs gelijk
Vinden respondenten dat de werkgevers gelijk hebben, of staan ze achter de buschauffeurs? Een meerderheid (57%) vindt dat de waarheid in het midden ligt: beide partijen hebben een beetje gelijk. Een kwart (26%) steunt de buschauffeurs, veertien procent geeft de werkgevers gelijk. De overige drie procent weet het niet. Mannen (17%) geven vaker de werkgevers gelijk dan vrouwen (11%).

Grootste steunpost voor de buschauffeurs zijn PvdA-stemmers (42%) en SP-stemmers (36%). PVV-stemmers (29%) en VVD-stemmers (24%) steunen op hun beurt het vaakst de werkgevers.

Publieksvriendelijke acties voor overgrote meerderheid tegenstanders stakingen wél acceptabel De mensen die het (in meerdere of mindere mate) onacceptabel vinden dat de buschauffeurs staken, is gevraagd wat men er dan van zou vinden als de buschauffeurs publieksvriendelijke acties zouden organiseren, zoals het gratis vervoer van reizigers. Een overgrote meerderheid (90%) vindt dat wel acceptabel; slechts negen procent vindt ook dit onacceptabel.

Twee op de tien Nederlanders ondervinden hinder van stakingen In hoeverre heeft de Nederlander last van de stakingen, ongeacht bij welke partij zijn of haar sympathie ligt? Twee op de tien Nederlanders (20%) geven aan in zekere mate hinder te ondervinden van de stakingen. Dat geldt voornamelijk voor jongeren (18-34 jaar: 30%). Bijna tachtig procent (79%) zegt nauwelijks tot geen hinder van de stakingen te ondervinden.

Nederlander niet lamgelegd door busstakingen: auto en fiets vervangend vervoermiddel Acht op de tien mensen (80%) die hinder ondervinden van de stakingen, zeggen alle of bijna alle dagelijkse activiteiten nog te kunnen verrichten. Eén op de acht (12%) zegt in ieder geval een aantal activiteiten niet meer te kunnen verrichten. Acht procent (in totaal 15 respondenten) zegt serieus te worden gehinderd: men kan (bijna) niets meer ondernemen.

Zes op de tien mensen (60%) verkiezen de auto, al dan niet met familie, vrienden of bekenden, als alternatief voor het streekbusvervoer. Ook de fiets (38%) doet het goed als alternatief vervoersmiddel. Ruim tien procent (13%) zegt nu helemaal niet meer te reizen, of bepaalde reizen tot nader order uit te stellen.

C6357 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 6 juni 2008. In totaal werden 600 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=600). De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, gezinsgrootte, regio, werkzaamheid en stemgedrag november 2006.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tim de Beer (tel: 020 522 53 99).

Wilt u op de hoogte blijven van andere gratis publicaties in de toekomst, dan kunt u zich abonneren op onze attenderingsservice.