Consumentenbond
---
3 juni 2008
Geen toename in gebruik vloeibaar vet in horeca
50% van de cafetaria's en snackbars gebruikt nog geen vloeibaar
frituurvet, dat meldt de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) op 3 juni
2008. Sinds 2006 is het aantal horeca-ondernemers dat vloeibaar
frituurt niet verder gestegen. De Consumentenbond pleit voor
wetgeving, omdat zelfregulering blijkbaar te weinig effect heeft.
Vloeibaar frituurvet is gezonder omdat het rijker is aan goede
onverzadigde vetzuren en minder van het slechte transvet bevat dan
vast frituurvet.
Het verplicht stellen van frituren in vloeibaar vet is een eenvoudige
maatregel die het ministerie van Volksgezondheid kan invoeren om
gezondheidswinst te bewerkstelligen voor de consument. Vast frituurvet
bevat veel transvetzuren die ongezond zijn omdat zij het
cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Een hoger
cholesterolgehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Aan
vloeibaar frituren zit geen enkel nadeel voor de ondernemer.
Campagne
Sinds enkele jaren probeert Koninklijk Horeca Nederland haar achterban
over te halen om in vloeibaar vet te frituren, vanwege de
gezondheidsvoordelen voor de consument. Het voorlichtingsbureau
Margarine, Vetten en Oliën is in 2004 de campagne `Verantwoord
Frituren' gestart en streeft ernaar om dit percentage de komende jaren
te laten stijgen tot 75% in 2010.