Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 10 juni 2008 - Uniek onderzoeksexperiment naar innovatieve reactorbrandstof

Petten, 10 juni 2008 - De mondiaal snel stijgende vraag naar elektriciteit en het besef dat kernenergie als schone, betrouwbare en betaalbare optie daarbij onmisbaar is, brengt onder andere met zich mee dat het onderzoek naar een nieuwe generatie kerncentrales in een stroomversnelling raakt. De ontwikkeling van innovatieve reactorbrandstoffen - die uit uranium meer energie leveren en minder afval produceren - mag dan ook rekenen op wereldwijde belangstelling. Het nucleaire expertisecentrum NRG in Petten speelt hierbij een cruciale rol met haar kennis en unieke onderzoeksfaciliteiten zoals de Hoge Flux Reactor.

De veiligheid van nieuwe reactorbrandstoffen heeft uiteraard een hoge prioriteit. Voor de Hoge Temperatuur Reactor, een veelbelovend innovatief nucleair warmtekracht concept, wordt gebruik gemaakt van uraniumbolletjes die van een beschermende coating (omhulling) zijn voorzien. Deze coating bestaat uit drie lagen van verschillende materialen (grafiet en silicium-carbide) die om de uraniumkorrels wordt aangebracht. NRG is samen met onderzoekspartners uit Japan, Zuid-Korea en Frankrijk een uniek onderzoeksexperiment gestart om de optimale samenstelling van deze coatings te onderzoeken. Hierbij wordt vooral gekeken naar het gedrag van de coatings onder invloed van neutronenstraling bij zeer hoge temperaturen (900 1100 graden Celsius).

Hiertoe ontwikkelde NRG een bestralingsexperiment dat bestaat uit totaal 76 schotels met ieder een eigen dikte en diameter. Het betreft een uniek ontwerp dat helemaal is geoptimaliseerd om dergelijke hoge temperaturen te kunnen bereiken, binnen de geëiste nauwkeurigheid. De beschikbaarheid van hoogwaardige nucleaire kennis én geavanceerde computercodes bij NRG waren onmisbaar bij de ontwikkeling van dit complexe bestralingsexperiment.

In april is het experiment voor het eerst in bestraling gegaan en onlangs zijn de eerste gegevens van de bestraling beschikbaar gekomen. Volgens projectleider Ir. Sander de Groot kan hieruit worden geconcludeerd dat de gewenste temperaturen op de verschillende posities in het experiment zijn bereikt. De voorspellingen die met computercodes zijn gemaakt, blijken dus ook in praktijk te worden gerealiseerd. Een heel mooi resultaat waar NRG trots op mag zijn. Sander de Groot zal de ontwikkeling en resultaten van dit experiment, genaamd PYCASSO-I, presenteren aan vakgenoten tijdens de HTR08 conferentie in Washington in september.


*** (einde persbericht) ***