10 jun 2008
Onderdeel: LEI
Voeding is voor de moderne, welvarende mens extreem dichtbij en
ongelofelijk ver weg. Juist nu we zo uitbundig door voeding zijn
omringd, zijn we vervreemd geraakt van ons eten. Deze paradoxale
constatering doet het LEI (onderdeel van Wageningen UR) in het
woensdag verschijnende essay Consumptie verplicht: een kleine
sociologie van consumeren tussen vreten en geweten.
De voedingsmiddelen die wij aanschaffen zijn dusdanig bewerkt dat wij
niet meer weten wat wij eten en hoe het product tot stand komt. De
veelbesproken Amerikaanse auteur Michael Pollan waarschuwt dan ook in
zijn boek In defense of food (vertaald als Een pleidooi voor echt
eten): âeet niets dat door je overgrootmoeder niet als voedsel zou
worden herkendâ.
Het LEI betoogt dat het verkleinen van de kloof tussen producent en
consument niet alleen in het persoonlijke belang is van de eter â ze
eten met meer smaak en genot- maar ook kansen biedt om een bijdrage te
leveren aan een aantal publieke zaken. Als consumenten meer inzicht
hebben in de productiewijze en zich bewust zijn van hun rol in het
gehele productieproces, zal dat leiden tot meer belangstelling,
solidariteit en verantwoordelijkheid voor de wijze waarop wordt
omgegaan met landschap, natuur, mens en dier. Consumptie âverplichtâ
tot verantwoordelijkheid.
Een tweede lezing van de titel verwijst naar de status van consumptie
in de sociologie. Lange tijd was dat een verwaarloosd terrein, nu is
de studie van consumptie verplichte kost, omdat het in de huidige
maatschappij van overweldigend belang is. Zo verwijst de titel tevens
naar de druk die op ons uitgeoefend wordt om te consumeren: iemands
persoonlijkheid, zijn sociale status en levensgeluk worden in
toenemende mate gedefinieerd aan de hand van de consumptieve keuzes
die hij maakt.
Dit essay geeft een panoramisch overzicht van de wereld van fastfood
tot en met slowfood. De variëteit van het tegenwoordige voedingsland
wordt gekoppeld aan de dynamiek van het sociologisch denken over
consumptie als een van de meest typerende verschijnselen van de
huidige maatschappij.
U kunt zich voor deelname aan het symposium registreren via
www.lei.wur.nl
Contact
Vragen over essay
Hans Dagevos
hans.dagevos@wur.nl
070 3358219
Vragen over opening / symposium
Helene Stafleu
helene.stafleu@wur.nl
070 3358338