Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over verkoop bedreigde vissoorten door supermarkten

10 juni 2008 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister aangeeft dat de meeste vis in supermarkten voldoet aan de regels. Daarnaast streeft zij ernaar de gehele visketen te vernieuwen en te verduurzamen. De marktpartijen hebben hier ook een verantwoordelijkheid in.

Meer informatie

* Kamervragen over verkoop bedreigde vissoorten door supermarkten * Kamerstuk | 10-06-2008 | PDF-Document, 54 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen die gesteld zijn door het lid Ouwehand (PvdD) over verkoop bedreigde vissoorten door supermarkten.
1
Kent u het bericht 'Greenpeace ziet nog veel foute vis in schappen'?1 Ja.

2
Kunt u uiteenzetten hoeveel supermarkten in Nederland bedreigde vissoorten en/of vis in hun assortiment hebben die op schadelijke manier worden gevangen of gekweekt, welke vissoorten het betreft en hoe dit aandeel zich verhoudt tot het gehele visaanbod in supermarkten? Zo neen, waarom niet en bent u bereid hier onderzoek naar te doen? De kweekvis en meer gangbare, algemene wilde vissoorten die in de supermarkten verkrijgbaar zijn, voldoen aan de vigerende wet- en regelgeving. Derhalve is het legaal om deze vis te vangen, te verwerken, te verhandelen en te consumeren. De omvang van een aantal visbestanden is reden tot zorg. In het kader van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid worden echter diverse maatregelen en acties genomen die zijn gericht op een meer duurzaam en verantwoordelijk beheer van deze bestanden. Deze maatregelen en acties beginnen inmiddels vrucht af te werpen.
3
Deelt u de mening dat het noodzakelijk is dat het verduurzamingsproces van het inkoopen verkoopbeleid van supermarkten versneld dient te worden, gezien de grote druk op de visstand en de toenemende visconsumptie in Nederland? Zo ja, welke maatregelen bent u voornemens te treffen om dit proces te versnellen? Zo neen, kunt u dit toelichten?
1 http://www.nu.nl/news/1526924/30/Greenpeace_ziet_nog_veel_foute_vis_in_schappen.html

Zoals bekend, is mijn beleid gericht op vernieuwing en verduurzaming in de gehele visketen. Ik ondersteun dit proces met nationale en EU-middelen. Er ligt uiteraard ook een belangrijke verantwoordelijkheid voor marktpartijen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van Nederlandse supermarkten, heeft eind vorig jaar met haar Zeven Stappenplan "vis beter" een aantal zeer ambitieuze doelstellingen neergelegd. Zo wil het CBL dat per 2011 alle versgevangen vis aan de normen van het MSC (Marine Stewardship Council) voldoet. Verdere verduurzaming van kweekvis zal gebeuren via GlobalGAP. Per 2009 zullen de normen van GlobalGap voor leveranciers gaan gelden.

4
Kunt u uiteenzetten welke duurzaamheidsdefinitie u hanteert met betrekking tot vis en welke factoren, zoals de omvang van de visstanden, milieuvervuiling en dierenwelzijn, daar een rol bij spelen en op welke manier? Zo neen, waarom niet? De overheid stelt wettelijke eisen waaraan de visserij en vis moeten voldoen. Die zijn in hoge mate Europees bepaald en gericht op verduurzaming van de vissector. De markt neemt haar eigen verantwoordelijkheid via certificeringsystemen, waarin ook duurzaamheidseisen gesteld (kunnen) worden.

5
Kunt u uiteenzetten hoe het komt dat supermarkten nog steeds nauwelijks zicht hebben op de herkomst van de door hen verkochte vis? Zo ja, bent u bereid te komen tot een etiketteringsysteem om de herkomst van vis voor zowel supermarkten als consumenten, inzichtelijk te maken? Zo ja, op welke wijze en binnen welke termijn? Zo neen, waarom niet en bent u bereid het probleem van onduidelijke herkomst van vis te onderzoeken? Voor het antwoord op deze vraag verwijs ik naar de antwoorden op de vragen die u hierover in september 2007 hebt gesteld (TK 2007-2008, aanhangsel handelingen nr. 547, antwoorden 3 en 4).

6
Bent u bereid een voorlichtingscampagne te ontwikkelen om supermarkten en consumenten beter te informeren over foute vis en het belang van een duurzaam verkoop- en inkoopbeleid? Zo ja, op welke wijze en binnen welke termijn? Zo neen, waarom niet? In het kader van de beantwoording van de motie-Jacobi (PvdA)-Koppejan (CDA) Kamerstuk 31200 XIV, nr. 57) zal ik binnenkort de Kamer informeren over de wijze waarop ik het proces van certificering van en voorlichting over duurzame vis wil ondersteunen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg