Vereniging Natuurmonumenten


PLAN HULSHORSTERZAND
08-06-2008

Voortbestaan
Het stuifzand in natuurgebied Hulshorsterzand bij Harderwijk raakt steeds verder begroeid met mossen, grassen en bomen. Zonder ingrijpen is het voortbestaan van dit bijzondere landschapstype, met de daarbij behorende planten en dieren, niet vanzelfsprekend. Natuurmonumenten, beheerder van het natuurgebied, wil daarom maatregelen nemen om het stuifzand te behouden en uit te breiden en heeft daarvoor een herstelplan opgesteld.

Achteruitgang
Stuifzand is een landschapstype dat in Nederland en Europa steeds minder voorkomt. Dit landschapstype behelst een mozaïek van open zand, zand met gras, mossen en heide. Dieren als nachtzwaluw, duinpieper, boomleeuwerik en levendbarende hagedis voelen zich thuis in zo'n omgeving. Door de achteruitgang van de kwaliteit en areaal aan stuifzandgebied, hebben deze dieren het moeilijk. Buiten Nederland bestaat er zelfs nauwelijks stuifzand. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is het areaal stuifzand in Nederland ongeveer de helft verkleind. Het Hulshorsterzand hoort bij de 5 grootste zandverstuivingen van Nederland. Het is nationaal en Europees beleid om de kwaliteit van het stuifzand te verbeteren en het areaal uit te breiden.

Maatregelen
De wens van Natuurmonumenten is om het Hulshorsterzand weer een actief stuifzandgebied te laten worden, waar wind en zand vrij spel hebben, waar het leefgebied voor bijzondere vogels groter wordt. Daarom heeft Natuurmonumenten een plan opgesteld om gefaseerd - in 6 tot 7 jaar- het Hulshorsterzand uit te breiden en weer actief te laten stuiven. Daarvoor is het nodig om heide te plaggen, begroeiing van het stuifzand te halen, bomen en opslag van dennen te verwijderen en bos te kappen. Als het plan wordt goedgekeurd en de benodigde vergunningen binnen zijn, kunnen de eerste werkzaamheden wat Natuurmonumenten betreft dit najaar starten. Verspreid over een oppervlakte van ongeveer 95 hectare zal er dan gewerkt worden.

Begroeiing
Ondanks het reguliere werk van de boswachters en de vele vrijwilligers groeit het Hulshorsterzand toch langzamerhand dicht. Doordat er meer stikstof in de lucht zit, groeit het zand sneller dicht met mossen en grassen en kiemen de zaden van grove den makkelijker. Bovendien neemt de invloed van de wind af naarmate het oppervlakte stuifzand kleiner wordt en zal het nog sneller dichtgroeien.

Meer informatie
In september organiseert Natuurmonumenten een informatiebijeenkomst over het plan. Mensen die nu al meer willen weten over het herstelplan, kunnen contact opnemen met Natuurmonumenten; boswachter Ellen ter Stege, telefoon 0577 40 77 89.