S H O
Samenwerkende Hulporganisaties
Overzicht activiteiten SHO
Drie miljoen euro ontvangen op giro 555
Den Haag, 9 juni 2008
Op gironummer 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is na ruim vier weken drie miljoen euro binnengekomen voor de noodhulpactie 'Help Slachtoffers cycloon Birma'. Lokale projectpartners, hulpverleners en vrijwilligers dringen steeds verder door in de moeilijk toegankelijke deltagebieden. Internationale netwerken van het Rode Kruis en Unicef hebben inmiddels tonnen noodhulpgoederen het land ingebracht en verspreid.
Diverse hulpverleners van het Rode Kruis en Unicef hebben toegang tot de afgelegen eilanden in de zuidwestelijke delta van Birma. Het Rode Kruis zet boten in om ook deze afgelegen eilanden te voorzien van de meest primaire noodhulp. Prioriteit ligt momenteel in de distributie van schoon drinkwater. Het Rode Kruis verzorgt nu al bijna een week dagelijks de distributie van meer dan 1 miljoen liter water. Meer dan 4 weken na de ramp hebben nog steeds honderdduizenden mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Het Rode Kruis heeft inmiddels 64 vliegtuigen ingevlogen met 895 ton aan hulpgoederen.
Ook Unicef deelt nog altijd grote hoeveelheden noodhulpgoederen uit om mensen te voorzien in hun eerste levensbehoeften. De VN-kinderrechtenorganisatie maakt zich verder zorgen over de emotionele toestand van de kinderen. Omdat scholen een veilige en beschermde omgeving vormen voor een kind, speelt 'het naar school gaan' een sleutelrol bij het verwerken van hun trauma's. De cycloon vernietigde of beschadigde in totaal 4200 scholen, waar ongeveer 1,1 miljoen kinderen gebruik van maakten. Unicef zet daarom tijdelijke scholen op en levert school- en bouwmaterialen. In het gebied rond Rangoon zijn inmiddels bijna alle scholen weer geopend. In de Irrawaddy delta is de start van het schooljaar uitgesteld tot juli.
Kerk in Actie werkt samen met diverse Birmese niet gouvernementele organisaties. Deze organisaties hebben 21 opvangkampen opgericht waar getraumatiseerde slachtoffers psychosociale hulp geboden wordt. De noodhulp die verstrekt wordt, bestaat uit watervoorziening, voedsel, basale huishoudelijke artikelen, tijdelijk onderdak en medicijnen. Naar schatting zullen met de bijdrage van Kerk in Actie 200.000 mensen in het rampgebied noodhulp ontvangen. In de komende tijd zullen de partnerorganisaties van Kerk in Actie de slachtoffers ondersteunen door 5000 waterpunten te repareren en verwoeste huizen en infrastructuur te herstellen. Daarnaast worden de Birmezen geholpen bij het opstarten van hun economische activiteiten zodat ze weer een eigen bestaan kunnen opbouwen.
Cordaid ondersteunt het kerkelijke netwerk MDRC, YMCA/Help Age en Aman. Via de lokale partners in Birma heeft de organisatie inmiddels in totaal zo'n 95.000 mensen kunnen helpen. Om nog meer mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen is er meer geld nodig dan nu al voor handen is. In totaal hebben de lokale partners van Cordaid zo'n 8 miljoen dollar nodig.
Lokale hulpverleners van Oxfam Novib's partnerorganisaties, waaronder Metta, zijn vanaf de eerste dag actief in het rampgebied. Het verlenen van noodhulp gaat door maar de aandacht verschuift nu langzamerhand naar het opbouwen van huizen en het herstellen van de infrastructuur. 181.000 mensen zijn nu door de lokale hulpverleners bereikt en veel mensen keren terug naar hun woonplaatsen. Oxfam Novib blijft haar lokale partnerorganisaties steunen met geld en kennis.
World Concern Myanmar, de lokale partner van Tear, heeft meer dan 40.000 mensen hulp geboden. Voedsel, schoon drinkwater, kaarsen, tentdoek, ORS, muskietennetten en tool kits om tijdelijk onderdak te bouwen, zijn en worden uitgedeeld. Er zijn medische teams actief waaronder een mobiel team dat afgelegen gebieden bezoekt. De tweede partner, Myanmar Baptist Convention, heeft een netwerk van 4500 kerken waarmee ze zich richt op het herstel van onderwijs en gezondheidszorg, de zorg voor weeskinderen, herstel van inkomen en wederopbouw van woningen. Ook zijn ze plannen aan het ontwikkelen om de getroffen gemeenschappen toe te rusten voor toekomstige cyclonen en andere rampen. De partners van Tear zijn druk bezig plannen op te stellen voor de wederopbouw van het getroffen gebied. De eerste inschatting is dat de wederopbouw in totaal wel vijf jaar kan gaan duren.
De partners van Terre des Hommes hebben inmiddels meer dan 70.000 mensen bereikt met noodhulpgoederen als voedsel, schoon drinkwater en medicijnen. Verder wordt een voorzichtige start gemaakt met wederopbouwactiviteiten, zoals het leveren van tractoren om landbouwgrond te bewerken.
Stichting Vluchteling werkt samen met EAT (Emergency Assistance Team) een coalitie van acht Birmese organisaties die hulp verlenen midden in het rampgebied en met haar internationale partner het International Rescue Committee (IRC). Via deze organisaties worden 200.000 mensen voorzien van voedsel, onderdak, schoon drinkwater, medische hulp en non food-items zoals dekens, huishoudelijke artikelen en muskietennetten. EAT is met 34 teams actief in het gebied. Medische team behandelen de meeste ziekten en verwondingen en assisteren bij het ruimen van de lichamen. Het emergency response team van IRC werkt in de Irrawaddy delta en de regio's Yakon en Wakema met het uitdelen van voedsel, non food-items, schoon drinkwater en medische hulp. Cholera specialisten zien toe op het voorkomen van epidemieën. IRC is al tientallen jaren actief voor de Birmezen in de regio en heeft voor komende 6 maanden een programma van 3 miljoen dollar.
De SHO hebben sinds 6 mei gironummer 555 opengesteld voor de slachtoffers van de cycloon Nargis in Birma. De SHO is een samenwerkingsverband van acht Nederlandse hulporganisaties (Cordaid, Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes en Unicef). Bij grote rampen werken zij samen in een Nationale Actie, dit keer onder de slogan 'Help slachtoffers cycloon Birma!'
***
Unicef