Opening drielanden fietsroute Groenmetropool


Route verbindt voormalige Duitse, Belgische en Nederlandse steenkoolmijngebieden

SITTARD-GELEEN, 20080526 -- Zondag 8 juni wordt de Groenmetropool fietsroute officieel geopend. Verspreid over het gebied, dat zich uitstrekt van het Belgisch Limburgse Beringen tot aan het Duitse Düren, vinden op deze dag tal van fietsevenementen plaats

In de Westelijke Mijnstreek gebeurt dit middels een open dag in Plinthos, Daniken 1 in Schinnen. Van 08.00 tot 16.00 uur kunnen fietsers en andere belangstellenden hier terecht voor informatie en activiteiten inhakend op de doelstellingen en achtergronden van de Groenmetropool. Bezoekers van de open dag ontvangen gratis de fiets- en autoroutekaarten van de Groenmetropool en een leuke attentie.
Tevens is er een tentoonstelling over het ontstaan, de achtergronden en doelstellingen van het Groenmetropoolproject te bezichtigen. Overigens zijn de routekaarten na 8 juni verkrijgbaar bij alle highlights en VVV's in het Groenmetropoolgebied.

Mijnbouwverleden
Inhakend op de achtergronden van de Groenmetropool geeft de heer Sjef Maas om 10.30 en 12.30 uur een presentatie over het mijnverleden van DSM onder de titel "cokesbereiding door de Staatsmijnen". Stichting Museum en Expositie Geleen (MEG) informeert bezoekers over de nieuwe Koempelroute in Geleen. Dit is een zes kilometer lange bewegwijzerde route die de wandelaar voert langs Geleense straten en pleinen met herinneringen aan het mijnverleden. Dit door namen, relicten, beelden of monumenten. De wandeling kan niet alleen gelopen worden aan de hand van een kleurrijke plattegrond met daarin opgenomen de Koempelwandelroute, maar ook middels in het plaveisel aangebrachte tegels.

Drie landen
"Groenmetropool" is de benaming van een gebied, dat zich uitrekt van het Belgische Beringen via Nederlands-Limburg tot aan het Duitse Düren. Het is een deel van de Euregio Maas-Rijn, waar circa 1,5 miljoen mensen op een oppervlakte van bijna 2.000 km2 wonen. Eén van de belangrijkste gemeenschappelijke kenmerken van deze regio is de voormalige mijnbouw. Die heeft een belangrijke stempel op het landschap gedrukt en tientallen jaren het leven van de inwoners beïnvloed. De Groenmetropool is gebaseerd op dit gemeenschappelijk mijnbouwverleden. Op basis hiervan wordt gewerkt aan een nieuwe toekomst op het gebied van toerisme, technologie en wetenschap. Het project is bedoeld als een herstructureringsproject van het voormalige mijnbouwgebied.
Routes
Als ruimtelijk bindmiddel is gekozen voor twee toeristische routes: een rode auto- en een groene fiets- en wandelroute. Deze twee routes dienen de structuurverandering en de projecten zichtbaar te maken. De routes vormen een verbinding tussen de bezienswaardigheden, die direct of indirect een relatie hebben met de mijnbouwgeschiedenis. Ze vormen als het ware de verbinding tussen de drie landen. Daarnaast tonen de routes de veelzijdigheid van de regio op het gebied van taal en cultuur. De groene route is met name gericht op de landschappelijke attracties en natuurverbindingen. In de Westelijke Mijnstreek vormen de Geleenbeek en Rode Beek de hoofdassen van deze route. De rode autoroute richt zich met name op het industriële erfgoed. Zij brengen de vele bezienswaardigheden en voorzieningen in het gebied onder één noemer en nodigen zowel de lokale bevolking als de toeristen uit het nieuwe landschap: de Groenmetropool, te ontdekken. Het thema van de Groenmetropool luidt dan ook niet voor niets: "Look over the wall". Beide routes zijn in totaal ongeveer 250 km lang.
Highlights
Langs de twee toeristische Groenmetropool routes bevinden zich zogenaamde highlights. Dat zijn cultureel-historisch interessante plekken en gebouwen. De Westelijke Mijnstreek telt elf highlights: in Beek zijn dat de Sint Hubertusmolen en het Elsmuseum in Schinnen de kastelen Amstenrade, Doenrade en Terborgh en de voormalige steenfabriek Plinthos. In Sittard-Geleen de Stadbroekermolen en de Biesenhof en in Stein het recreatiepark Steinerbos, brouwerij de Fontein en Streekmuseum Elsloo.





Ingezonden persbericht