Persbericht
Stichting Dierenhulp Venezuela
Berghem 8 juni 2008
----------
Dierenwelzijn niet op agenda staatskundige hervorming
Berghem, Het proces van de staatskundige hervorming van de Antillen is in volle gang. Zo wordt duidelijk uit alle stukken die er inmiddels in de tweede kamer liggen en de vele werkbezoeken van diverse politici aan de Antillen.
Maar een punt komt niet op de agenda, wen wel dierenwelzijn op de Antillen. Zoveel werd duidelijk uit het antwoord dat Stichting Dierenhulp Venezuela ontving van de verantwoordelijke staatssecretaris Mevr. Bijleveld van Koninkrijkrelaties.
De Nederlandse Dierenhulp organisatie had de Staatssecretaris gevraagd in het kader van de veranderingen ook hier eens naar te kijken. Reden was onder andere dat men op het eiland Bonaire, later een gemeente van Nederland, vrijelijk loslopende honden mag afschieten en afspuiten. Dit omdat in maart dit jaar een incident zich voor had gedaan, waarbij een los gebroken golden retrever een vrouw had gebeten. De hetze tegen loslopende honden was daarmee geboren.
Maar ook op het eiland Curaçao is het bepaald geen pretje om hond te zijn. In een onlangs verschenen artikel op de Antillen, werd melding gemaakt van het afspuiten van meer dan duizend honden met een injectie direct in het hart. Zonder de vooraf verplichte verdoving.
De situaties met dieren zijn zo schrijnend dat inmiddels vijf leden uit het bestuur van de dierenbescherming zijn gestapt omdat men zich niet langer wilden vereenzelvigen met deze gruwelijke praktijken.
Dit alles heeft dus plaats onder toeziend oog van de Nederlandse overheid. En juist die overheid trekt haar handen af van haar verantwoordelijkheden.
"het is toch een vreemde zaak dat je dieren op 8000 kilometer afstand gewoon mag afmaken en mishandelen zonder dat er iets tegen gedaan wordt? Daarom ook onze vraag dierenwelzijn op de agenda te plaatsen. Ook de Partij voor de Dieren is door ons op de hoogte gebracht van deze situatie en we hopen dan ook dat er in de kamer vragen gesteld gaan worden. Wij gaan in elk geval al wel iets ondernemen doormiddel van sterilisaties en castraties. Op die wijze beperk je de groei van de zwerfdierenpopulatie en reguleert het zich uiteindelijk zelf." Gaf initaitiefnemer Mark Erwin Vos te kennen van Stichting Dierenhulp Venezuela.
De Nederlandse organisatie is al sinds 1996 actief in Venezuela, waar men drie dierenklinieken en twee dierenasiel runt. De organisatie is daarbij volledig afhankelijk van de steun van dierenvrienden die van mening zijn dat dieren wereldwijd recht hebben op een dierwaardig bestaan. Uitgebreide informatie is te lezen op
----------
Noot voor de redactie