PvdA werkgroep Milieu & Energie wil discussie over kolencentrales


UTRECHT, 20080529 -- Om tegenwicht te geven aan het opgeroepen beeld dat nieuwe kolencentrales onvermijdelijk zijn organiseert de LME op 7 juni aanstaande een miniconferentie over het Nederlandse Energiebeleid.












Landelijke PvdA werkgroep Milieu & Energie stelt kolencentrales ter discussie en stelt Denemarken als voorbeeld

Om tegenwicht te geven aan het opgeroepen beeld dat nieuwe kolencentrales onvermijdelijk zijn organiseert de LME op 7 juni aanstaande een miniconferentie over het Nederlandse Energiebeleid.


Plaats: Jaarbeurs Utrecht                   Aanvang: 10.30

Vanaf 10.00 inloop met koffie.


In de bijeenkomst wordt onder andere aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:



  • Nederland wekt nu 3% duurzame stroom op terwijl Denemarken al op 20% zit. Wat zijn de verschillen in het beleid?

  • Wat is de potentie van energiebesparing? Hoe kan worden voorkomen dat de voordelen van technische verbeteringen teniet worden gedaan door veranderend consumentengedrag?

  • Is CO2 afvang en opslag een direct inzetbare techniek waarop de politiek kan rekenen? Hoe verhoudt deze focus zich tot een sterke inzet op offshore windenergie en het zo overbodig maken van kolencentrales?

  • Klopt het dat er bij de winning van kolen meer broeikasgassen vrijkomen dan bij de kolenstook zelf? Is CO2 opslag dan niet een "vogel in de lucht"? 

  • Kan duurzame energie, na energie-efficiency een belangrijk aandeel leveren in onze elektriciteitsvoorziening?

  • Kunnen we het gebruik van fossiele energie terugdringen door in te zetten op elektrisch transport (trein, tram, trolly-bussen, elektrische auto's) waarbij de benodigde stroom duurzaam wordt opgewekt?

  • Hoe kan het dat de overheid de voorkeur geeft aan door de industrie geprogageerde 'end of pipe' oplossingen waarvan de milieueffecten twijfelachtig zijn (CO2-opslag) of zelfs aantoonbaar een averechts effect hebben (o.a. biobrandstoffen)?


Als spreker hebben toegezegd:



  1. Chris Zijdeveld (o.a voorzitter LME, president International Solar Cities Initiative)

    Algemene inleiding - verhoudingen - globaal overzicht

  2. Hans Altevogt (Greenpeace)

    Juridische aspecten rondom vergunningverlening voor de bouw van kolencentrales en de juridische procedures.

    Randvoorwaarden en mogelijkheden

  3. Daan Jansen (ECN)  Afvang en opslag van kooldioxide 

    Is afvang en opslag van CO2 een technisch en economisch haalbare optie? Is het gokken op deze techniek rationeel? Hoe verhoudt kolenstook met afvang zich tot een focus op offshore wind?

  4. Teun Bokhoven (Duurzame Energie Koepel)

    Energiebesparing en de toekomstige elektriciteitsbehoefte Wat is de potentie van energiebesparing? Hoeveel elektriciteit heeft Nederland nodig om het gebruik van fossiele brandstoffen voor transport en stroomproductie sterk terug te dringen?

  5. Steffen Nielsen (Hoofd van de Deense Energie Autoriteit, M.Sc. Ph.D.)

    Het Deense beleid: zelf energieopwekken met offshore windparken Het aandeel met wind gewonnens stroom bedraagt nu 18 %. Uit onderzoek blijkt dat het aandeel wind zonder grote technische bezwaren kan worden opgevoerd tot 70%.


In verband met de keuze van de zaalgrootte wordt u verzocht zich vooraf aan te melden. Dit kan door een e-mail te sturen naar lme@pvda.nl onder vermelding van naam en functie. De bijeenkomst is ook toegankelijk voor niet PvdA leden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.


De Jaarbeurs ligt aan de achterzijde van Utrecht Centraal. De zaal is aangegeven bij de entree van de Jaarbeurs. 

 

Meer info op de website van de LME  www.lme.pvda.nl


Niet voor publicatie: eventueel mondelinge toelichting:  Chris Zijdeveld tel. 06 5323 0711

 




 






De LME is een werkgroep van de PvdA die zich inzet voor een op duurzaamheid gerichte PvdA-politiek. Dit doet zij onder andere door het organiseren van bijeenkomsten op eigen initiatief of op verzoek. Verder is het binnen het LME netwerk expertise beschikbaar waarop politici en bestuurders een beroep kunnen doen.
Een nieuw E-mail adres kunt u doorgeven aan lme@pvda.nl .

NB: Wilt u van de LME geen mail meer ontvangen, laat het ons dan weten.










PvdA werkgroep Milieu & Energie