Rabobank: wel recessie in VS, maar niet in Nederland

05/06/2008 10:55

Rabobank Nederland

Als gevolg van de kredietcrisis zal de economische groei dit jaar wereldwijd terugvallen. Maar er is met uitzondering van de VS geen sprake van een recessie. In 2009 zal de economische groei alweer opleven. Dat stelt de Rabobank in de vandaag verschenen juni-editie van haar Economisch Kwartaalbericht. De Nederlandse economie zal het zowel in 2008 als in 2009 beter doen dan de andere landen in de eurozone. Wel zal de structurele groei in ons land de komende jaren naar een wat lager tempo terugschakelen.

Geen recessie in de eurozone

Door de recessie in de VS zal de economische groei in Europa dit jaar terugvallen tot 1'%. Daarbij speelt ook de sterke euro een rol, aangezien deze de concurrentiepositie van het Europese bedrijfsleven heeft aangetast. Toch zal de Europese economie niet in een recessie terecht komen. Ook ten aanzien van de Amerikaanse economie is de Rabobank gematigd optimistisch. Hoewel de Rabobankeconomen inschatten dat de Amerikaanse economie in de loop van het eerste kwartaal in recessie is geraakt, verwachten zij dat deze recessie kortstondig en niet al te diep zal zijn.

Nederlandse economie vertraagt

De economische groei in Nederland valt dit jaar terug tot 2' %. Dit duidelijk bovengemiddelde groeicijfer maskeert een scherpe onderliggende groeivertraging door het jaar heen. Dat de gemiddelde toename van het bruto binnenlandse product toch nog zo hoog uitvalt komt door de sterke doorwerking van de krachtige ontwikkeling in de tweede helft van 2007. In 2009 zal de economische groei in ons land nog steeds duidelijk boven de 2% liggen.

Inflatie is terug, zeker ook in Nederland

De Rabobank is minder optimistisch over de inflatievooruitzichten. De bank bespeurt wereldwijd een oplopend tempo van geldontwaarding. De belangrijkste oorzaak van deze wereldwijde opleving van de inflatie, de fors gestegen energie- en voedselprijzen, ligt buiten de invloedssfeer van de centrale banken. Maar deze moeten er wel voor zorgen dat er geen tweede inflatieronde ontstaat, waarbij ook de prijzen van andere producten gaan stijgen. De Rabobankeconomen constateren met zorg dat in veel landen, zeker ook in opkomende markten, het monetaire beleid nog veel te ruim is.

In ons land ligt het inflatietempo tot dusver nog ruim beneden het Europese gemiddelde, maar dat gaat de komende maanden drastisch veranderen. Het gevaar dat daardoor in ons land een forse opwaartse druk op de lonen en daarmee een verdere inflatiedruk gaat ontstaan is levensgroot aanwezig.

Dollar veert op, maar niet voor lang

Voorts voorzien de Rabo-economen dat de Amerikaanse dollar de komende tijd weer wat aan kracht zal winnen. Dit is goed nieuws voor onze exporteurs. De opleving van de dollar zal echter van korte duur zijn. Op de wat langere termijn verwacht de Rabobank een verder afglijden van de Amerikaanse munt ten opzichte van de euro.

Het Economisch Kwartaalbericht kunt u downloaden op www.rabobankgroep.nl/kennisbank






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,