Gemeente Abcoude


Gemeente biedt hulp bij schulden

Schulden vormen een groeiend probleem in de Nederlandse samenleving. De opkomst van het internet en de concurrentie onderling hebben er voor gezorgd dat banken steeds makke-lijker steeds grotere bedragen uitlenen. Ook de verschillende vormen van aankoopkrediet hebben in belangrijke mate bijgedragen aan het ontstaan van meer en grotere schulden. In andere gevallen kan iemand niks aan de schulden doen. Door een scheiding, een erge ziek-te of het overlijden van een partner kunnen ook schulden ontstaan. Steeds meer mensen kunnen door deze schulden hun hoofd niet of nauwelijks boven water houden. Wat veel mensen echter niet weten is dat de gemeente hulp kan bieden om er voor te zorgen dat deze schulden worden weggewerkt.

Gemeente Abcoude heeft PLANgroep ingehuurd om u te helpen een oplossing te zoeken voor uw schulden. Bijvoorbeeld door het maken van afspraken met schuldeisers. U komt voor deze hulp bij schulden in aanmerking als u in de gemeente Abcoude woont, staat inge-schreven én beschikt over maandelijkse inkomsten. Wilt u iets doen aan uw financiële pro-blemen, dan kunt u zich aanmelden bij PLANgroep. Het telefoonnummer is 0297 291848. U krijgt dan een aanmeldingsformulier dat u als het is ingevuld kunt opsturen. Wanneer de in-formatie compleet is ontvangt u een uitnodiging voor een intakegesprek. Als PLANgroep een goed inzicht heeft van uw inkomsten, uitgaven en schulden, dan kan zij met u werken aan de oplossing van uw problemen. Zij heeft drie mogelijkheden, die ze afzonderlijk of tegelijkertijd kan inzetten: schuldbemiddeling, budgetbeheer en budgetbegeleiding. PLANgroep heeft veel informatie van u nodig om te kunnen beoordelen of u geholpen kunt worden. De schuldhulp-verlener heeft informatie nodig over al uw inkomsten en al uw financiële verplichtingen op, zoals huur, energie en ziektekostenverzekering. Ook moet PLANgroep weten bij wie u schulden heeft en welke achterstanden er zijn in de betalingen en of u over vermogen be-schikt.

Hoe het werkt Vaak zal PLANgroep, met u, een schuldregeling opzetten. De schuldhulpverlener maakt dan gebruik van schuldbemiddeling. Bij schuldbemiddeling bemiddelen we tussen u en de schuldeisers om tot een regeling te komen. Als u zelf niet in staat bent om te zorgen voor uw financiële huishouding, dan kan PLANgroep (tijdelijk) het beheer over uw financiën overne-men. Hier zijn kosten aan verbonden die in sommige gevallen vergoed worden door de ge-meente. In veel gevallen is budgetbeheer een voorwaarde voor schuldhulpverlening. PLANgroep begeleidt u om op termijn weer zelfstandig het financieel beheer te kunnen doen. PLANgroep probeert samen met u de inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen. Ze berekent het besteedbare budget en bekijkt hoe u dit over uw uitgaven kan verdelen. Zij adviseert u ook over het goed op elkaar afstemmen van uw inkomsten en uitgaven. Deze adviezen en begeleiding maken de kans groter dat u de schuldregeling volhoudt en niet op-nieuw in financiële problemen komt als (of voordat) uw schulden zijn opgelost.

Overige problemen Soms zijn er naast financiële problemen ook andere problemen. Bijvoorbeeld problemen waardoor uw schulden zijn ontstaan, zoals een echtscheiding of het overlijden van een part-ner. Of problemen waardoor de schulden in stand worden gehouden, zoals het bestedings-patroon van kinderen of een verslaving. Om uw financiële problemen op te lossen, is het dan van belang dat u ook voor deze andere problemen een oplossing zoekt. De schuldhulpverle-ner kan u in deze gevallen doorverwijzen naar instanties die u kunnen helpen, zoals het Al-gemeen Maatschappelijk Werk.
---

5 juni 2008