TalentPlus Tilburg succesvol in de strijd tegen de vooroordelen
Oudere werkzoekende (40+) in the picture bij werkgevers
TILBURG, 20080605 -- TalentPlus regio Tilburg is een actieve groep van hoogopgeleide werkzoekenden van 40 jaar en ouder, die elkaar ondersteunen bij het zoeken naar werk of het opstarten van een eigen bedrijf. Dit ondersteunen gebeurt door kennisdeling en het houden van oefensessies, presentaties en het opbouwen van netwerken. Het is een groep waarin de leden elkaar inspireren, stimuleren en bovenal elkaar het gevoel geven dat ze niet alleen staan als werkzoekenden en zich niet laten leiden door de vooroordelen, die over de oudere werkzoekende de ronde doen; "Samen weet en kun je meer dan dat je alleen voor mogelijk houdt".
TalentPlus bundelt de krachten van de hoogopgeleide 40+'ers bij hun banenjacht. TalentPlus Regio Tilburg maakt deel uit van de landelijke vereniging TalentPlus, die opgedeeld is in diverse regio's.
TalentPlus Tilburg richt zich er op om de vooroordelen van werkgevers te beslechten. We gaan er hierbij vanuit dat jezelf gekwalificeerd houden en een goed netwerk op bouwen, de beste wapens biedt om terug opgenomen te worden in het arbeidsproces.
Waarom is een dergelijke organisatie eigenlijk nodig? Zijn er nu niet juist talloze kansen voor goed opgeleide werklozen? Zoals al in een aantal dagbladen is aangekaart, mag het economische klimaat dan gunstig zijn voor het vinden van een baan, toch vallen veertigplussers nog vaak buiten de boot. Tegen de algemene trend in groeit deze groep werklozen nog steeds. Zij heten `moeilijk bemiddelbaar' te zijn, omdat ze `te duur' en "te star" zouden zijn. Hun kennis zou niet meer up-to-date zijn, en hun ziekteverzuim zou hoger liggen.
Op basis van vooroordelen ontzeggen veel werkgevers zich nog steeds de kwalitatieve bijdrage die
de oudere werknemer inbrengt. Het blijkt een hardnekkig misverstand. Dat wat genoemd wordt de `oudere werknemer' - mensen met een leeftijd vanaf 40 jaar en ouder - geen of weinig toegevoegde waarde hebben in het arbeidsproces. Onderzoek wijst uit dat de oudere werknemer niet duurder of minder flexibel is dan een jongere medewerker als alle aspecten worden meegewogen. Louter op basis van het gezichtspunt van bijvoorbeeld leeftijdfase. Dan blijken er even zo veel aspecten te zijn die de inzet van jongere werknemers nadelig beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld gezinsvorming of carrière perspectief. Als logische verklaring, zijn het voor jongere- of oudere werknemers verschillende aspecten, die hun invloed doen gelden op hun inzetbaarheid.
Dan zijn er de demografische ontwikkelingen. De vanzelfsprekendheid dat er wel een jongere werknemer beschikbaar is met een zelfde deskundigheidsniveau om de vacature op vervullen, zal werkgevers in de komende jaren nog wel eens kunnen verrassen. Demografische ontwikkelingen geven nu al aan dat de arbeidsmarkt vlak voor een ingrijpende omslag staat. Vervolgens zal de inzet baarheid van `oudere werknemers' meer een zegen zijn, dan zoals nu nog vaak ten onrechte geacht: een kwaal. Als in de bedrijven voelbaar wordt, dat er voor vervulling van de vacature geen jonge werkzoekende beschikbaar is, zullen werkgevers - die deze ontwikkeling nu niet oppakken - ruw worden wakker geschud. De bijdrage van oudere werknemers zal noodzakelijk zijn om het productieniveau op peil te houden. Het is daarom voor werkgevers verstandig, om nu al een naar leeftijd gespreid personeelsbeleid te voeren en je hierbij niet door vooroordelen te laten leiden.
Het komt er uiteindelijk op neer dat in de huidige maatschappij nu veel werkgevers nog niet toe zijn aan het aannemen van werkzoekenden van boven de veertig, mogelijk vanwege hun leeftijd en de daar aan gekoppelde vooroordelen. Echter deze vooroordelen tegen ouderen, zijn makkelijk met feiten te weerleggen. Wel staat vast dat veertigplussers slechts zelden in een sollicitatieprocedure worden uitgenodigd voor een gesprek. Een hoge opleiding hoeft hierbij ook geen betere kansen te bieden. Het belang van het versterken van de kenniseconomie in Nederland wordt wel algemeen onderschreven, maar het maakt hoger opgeleide ouderen niet bij voorbaat geliefder op de arbeidsmarkt.
De overheid onderkent nu ook dit specifieke probleem. De Regiegroep GrijsWerkt deed na drie jaar onderzoek aanbevelingen voor het verhogen van de arbeidsparticipatie van ouderen. Bij de toenemende vergrijzing is het immers onverantwoord bepaalde groepen aan de kant te laten staan. Staatssecretaris Aboutaleb heeft nu het Actieteam Talent 45+ ingesteld, om gemeenten te ondersteunen bij de bemiddeling en reïntegratie van de oudere werkzoekenden. Er kan op dit terrein echter nog veel verbeterd worden en de coördinatie van projecten bij de diverse overheden is nog verre van optimaal.
Bij de vereniging TalentPlus worden allerlei concrete initiatieven ontplooid om het succes van 40+'ers op de banenmarkt te vergroten. Er worden sessies en trainingen opgezet om effectiever te kunnen solliciteren, presenteren en netwerken. Verder kan zo gezamenlijk de strijd aangegaan worden tegen de vooroordelen ten opzichte van veertigplussers bij bedrijfsleven, overheid en politiek. TalentPlus zoekt als onafhankelijke organisatie aansluiting bij initiatieven van het CWI en UWV en pleegt met deze instellingen overleg om veertigplussers beter te helpen.
In de regio Tilburg zijn er wekelijkse bijeenkomsten, waarbij elke gemotiveerde werkzoekende van 40+ met een HBO-opleidingsniveau of hoger zich kan aansluiten. TalentPlus Tilburg bestaat al ruim 5 jaar en heeft het afgelopen jaar 70% van zijn ledenbestand weer aan het werk zien komen. Er sprake is van een positief resultaat. Door de verhoogde uitstroom is er daarom ook steeds behoefte aan nieuwe leden!
Geïnteresseerden kunnen op de website www.talentplus.nl een deelnameformulier invullen. Het secretariaat of de afdelingsvoorzitter neemt dan contact met u op voor een afspraak. Tijdens deze afspraak kunt u worden uitgenodigd om twee bijeenkomsten als aspirant-deelnemer gratis en vrijblijvend bij te wonen. Bij definitieve deelname betaalt u ¤ 25,- inschrijfgeld en een bijdrage van
¤ 10,- per maand voor het lidmaatschap. Van de maandelijkse inkomsten worden diverse activiteiten bekostigd en de kosten betaald voor de voorzieningen om als landelijke netwerkorganisatie actief te zijn en vervolgens om op tal van plaatsen onze stem te laten horen en beleidsontwikkeling te beïnvloeden.
TanlentPlus Tilburg